Moderátor Stach: Při přípravě Hyde Parku Civilizace jsem přečetl celkem asi 55 tisíc stran materiálů

Moderátor České televize Daniel Stach dnes dostal od Akademie věd medaili za popularizaci vědy. Ve 27 letech se tak stal nejmladším laureátem ceny Vojtěcha Náprstka. Stach už téměř tři a půl roku moderuje pořad Hyde Park Civilizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cenu Václava Havla si odnesl moderátor Daniel Stach za pořad Hyde Park Civilizace.

Cenu Václava Havla si odnesl moderátor Daniel Stach za pořad Hyde Park Civilizace. | Foto: Markéta Kobrsková

Daniel Stach přišel do České televize jako fanoušek Hyde Parku ČT24. Přihlásil se přes Facebook na exkurzi a v televizi už zůstal.

V současné době pracuje jako reportér ČT24, moderátor Studia 6 a každou sobotu také pokládá otázky v pořadu Hyde Park Civilizace, který se věnuje vědě a současné společnosti.

Milovník vodního slalomu už dříve získal Novinářskou křepelku pro novináře do 33 let a Cenu Václava Havla. Dnes převzal Medaili Vojtěcha Náprstka.

Dostal jste do společnosti, kde jsou takové persony jako profesor anglické literatury Martin Hilský, neuropatolog František Koukolík nebo egyptolog Miroslav Verner. Jak se v ní cítíte?

Trochu nepatřičně, protože to jsou obrovská jména české vědy a jsou to obrovské osobnosti, které mají naprosto po zásluze světové jméno. Myslím, že mezi ně tak úplně nepatřím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moderátor Daniel Stach dostal od Akademie věd medaili za popularizaci vědy. Kolik jazyků ovládá, prozradil ve vysílání ČRo Radiožurnálu

Kdy jste zjistil, že vás věda baví? A jaký k ní máte vlastně vztah?

Od začátku jsem chtěl vědět, jak věci fungují. Hodně rád a často se ptám ‚proč‘. Proč to tak je, proč tady, proč takhle? To mám asi v celém životě zafixované a věda je takovým logickým vyústěním. Hodně mě zajímá, jak se věci mění, a jsem rád, že o tom mohu mluvit.

Je těžší dělat vědu, nebo ji popularizovat? A dělal jste někdy vědu?

Moje vědecká práce skončila na vysoké škole, když jsem odevzdával diplomovou práci. Dál jsem vědecky nepokračoval a rovnou se vydal směrem popularizace vědy, takže nemám úplné srovnání.

Aby člověk mohl vědu popularizovat, musí ji sám aspoň trochu dělat? Nebo se stačí průběžně seznamovat s vědeckými výstupy a výsledky.

Strávím poměrně dost času přípravou na každý jeden díl. Průměrně přečtu zhruba 400 stránek materiálů na každé hodinové vysílání Hyde Parku Civilizace. Za historii pořadu to dělá asi 55 tisíc stran materiálů. Z nich dostanu už takové informace, že o tom problému mohu s hostem relevantně mluvit. On je samozřejmě ta kapacita, já nikdy nebudu vědět ani zdaleka tolik.

Moderátor České televize Daniel Stach | Foto: Česká televize

Dělal jste rozhovory s pěti nositeli Nobelovy ceny, s člověkem, který chodil po Měsíci, s člověkem, který přežil Osvětim, a také rozhovor s Paulem Rusesabaginym, který zachránil více než tisíc lidí při rwandské genocidě. Je nějaký rozhovor, na který nemůžete zapomenout?

Přehrát

00:00 / 00:00

Moderátor Daniel Stach dostal od Akademie věd medaili za popularizaci vědy. Jaký vztah má k vědě, prozradil ve vysílání ČRo Plus

Rozhodně jich je několik, ale tím nejsilnějším zážitkem byl rozhovor s dámou, která se na Rudém náměstí v Moskvě postavila proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Natálie Gorbaněvská za několik minut boje za svobodu Československa zaplatila několika lety strašným týráním a trápením.

Rozhovor s ní byl pro mě nesmírně silný, protože byla maličká, ale její vnitřní síla byla obrovská. Byl to rozhovor, u kterého jsem trhnul jeden z rekordů, dvakrát sedm minut jsem mlčel a nechal jsem ji vyprávět ten příběh, aby popsala, co se tam tehdy dělo.

Bohužel už není mezi námi a to je mi nesmírně líto, ale hodně si cením toho, že jsem měl příležitost se s ní setkat a mluvit s ní.

V sobotu Česká televize odvysílá 140. díl pořadu Hyde Park Civilizace. Můžete prozradit, kdo bude hostem?

Profesor František Vyskočil. Budeme mluvit o neurofyziologii, tedy konkrétně o tom, co se děje v naší nervové soustavě po chemické a fyzikální stránce. Co se například děje v našem těle, když zapomínáme, když omdlíme nebo když je nám špatně při jízdě v autě.

Který díl Hyde Parku civilizace se podle vás nejvíce povedl?

Záleží na tom, co vás baví. Koho baví kosmonautika, tak rozhodně zajímavý byl díl s Charlesem Dukem, jedním z 12 lidí, kteří chodili po Měsíci. Nebo se Scottem Parazynským, který udělal jeden z nejriskantnějších kroků ve volném prostoru a porušil téměř všechna pravidla NASA, která byla nastavena, aby opravil část solárního panelu za miliardu dolarů.

Moderátor pořadu České televize Hyde Park Civilizace Daniel Stach s Charlesem Dukem, jedním z 12 lidí, kteří chodili po Měsíci | Foto: Česká televize

Koho baví psychologie, tak nesmírně silný díl byl s profesorem Philipem Zimbardem, autorem stanfordského vězeňského experimentu. Mě hodně bavil i díl se sirem Paulem Nursem, bývalým předsedou Royal Society, britské verze české Akademie věd, a nositelem Nobelovy ceny za fyziologii.

Rozhovory často vedete v angličtině, jaké další jazyky ovládáte?

Pokud jde o rozhovory v Hyde Parku Civilizace, tak se snažím držet jen angličtiny, protože v té jsem si jistý natolik, abych se mohl bavit o částicové fyzice. Byť rozhovor s Tatianou Rusesabaginy jsem musel vést ve francouzštině. Nechtěla mluvit anglicky, protože se v ní necítila tolik jistá. Z těch dalších jazyků rozumím částečně mluvené němčině a umím některá ne úplně vhodná slova a základní projevy v japonštině.

Byl jste v minulosti několikrát oceněn, jste například držitelem Novinářské křepelky. Čeho byste chtěl ještě na poli tohoto typu žurnalistiky dosáhnout?

Chtěl bych, abychom posouvali Hyde Park Civilizaci dál. Abychom nabízeli zajímavé hosty, zajímavé rozhovory a hlavně abychom nabízeli ty, kteří tady ještě nikdy nebyli. Máme rozjednaných několik hostů, kteří se na české mediální scéně nikdy neobjevili, nikdy tady nemluvili a my si myslíme, že by jejich názory měly zaznít, protože to jsou lidé, kteří ovlivňují světové veřejné mínění.

 

Pocta. Radost. Nepatřičnost. Hrdost. Medaile Vojtěcha Náprstka za zásluhy v popularizaci vědy od Akademie věd je pro m...

Zveřejnil(a) Daniel Stach dne 10. únor 2016

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme