Na amerických bankovkách by se mohla objevit žena, nahradit má Andrewa Jacksona

Ženy na bankovkách můžou v Česku vypadat samozřejmě. V peněženkách lidé nosí Emu Destinnovou, Boženu Němcovou a donedávna i svatou Anežku. Třeba v USA ale na dolarovkách mají pouze muže a jen o trochu lépe je na tom Velká Británie. Objevují se proto kampaně, které mají ženám zajistit místo na papírových penězích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dvacetidolarové bankovky

dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Na amerických dolarech se motivy neměnily už od roku 1929. Na bankovkách jsou otcové zakladatelé a bývalí prezidenti Spojených států. Společnost se ale za tu dobu hodně změnila i co se týká náhledu na rovnoprávnost mužů a žen.

Přinejmenším si to myslí skupina aktivistek, která by ráda alespoň jednu ženu na bankovky přidala. Organizuje proto internetové hlasování, kde lidé mohou vybírat ženské osobnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé státy se snaží portrétové bankovky nahradit například motivy mostů, stavebních slohů nebo ryb

V překladu si tato skupina říká „Ženy na dvacce“, protože chtějí vyměnit portrét právě na dvacetidolarové bankovce, kde zatím setrvává bývalý kontroverzní americký prezident Andrew Jackson.

„Jackson jako prezident podepsal zákon o vysídlení Indiánů. Tisíce jich při nuceném přesunu zemřely. Kromě toho byl silným odpůrcem systému centrální banky, chtěl, aby se platilo tvrdou měnou, zlatem a stříbrem. Takže by nám spíš poděkoval, že ho z bankovky chceme stáhnout,“ vysvětluje jedna z aktivistek, Susan Ades Stoneová.

Pokud se skutečně povede Jacksona vystřídat, mohla by ho nahradit například Eleanor Rooseveltová, manželka bývalého amerického prezidenta, nebo známá aktivistka za lidská práva Rosa Parksová.

Na změnu portrétu na bankovce není ve Spojených státech potřeba zákon. Potřebnou pravomoc má ministr financí, kterému to má nařídit prezident Barack Obama. Ten se už vyjádřil, že by mu podobná změna nevadila.

Místo portrétu například ryba

V Británii podobná kampaň přinesla změnu na desetilibrové bankovce, kde bude od roku 2017 tvář spisovatelky Jane Austenové. Na librových bankovkách v současnosti je jedna žena a tou je královna Alžběta.

Jiné státy, jako třeba Švédsko nebo Austrálie, mají naopak stejný počet mužů i žen zobrazených na bankovkách. Genderový problém se dá ale řešit také jinak, a to bez portrétů.

Dokazují to eurové bankovky, kde jsou motivy stavebních slohů. Také například Dánsko chce v dohledné době nahradit portrétové bankovky novou sérií s motivem mostů jako symbolů spojování různých částí Dánska i přítomnosti s minulostí.

Norsko zase chystá nekonfliktní sérii bankovek s motivy moře, ryb a lodí.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme