Narkolepsie život nezkracuje, je ale zátěží pro srdce, ukázal výzkum

Narkolepsie neboli nadměrná denní spavost více zatěžuje srdce, život ale nejspíš nezkracuje. Vyplynulo to z výzkumu, který provedli čeští neurologové v čele s profesorem Karlem Šonkou. Nutkavá potřeba spánku, která se dostavuje i několikrát za den, podle vědců není přímou příčinou dalších nemocí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ranní vstávání (ilustrační foto)

Ranní vstávání (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Zabývali jsme se životní situací a nemocemi u pacientů s narkolepsií ve stáří. Zjistili jsme pro pacienty příznivé zprávy, že jejich trápení nevyvolává další nemoci, že mají snad jen trošku vyšší výskyt vysokého krevního tlaku a celý život jsou trochu obéznější než běžná populace. Ale že tato nemoc nevyvolává stavy, které by vedly ke zkrácení života,“ potvrzuje Šonka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové poznatky o narkolepsii přiblížil přední český neurolog Karel Šonka

Ve stáří prý také zvládají pacienti nadměrnou denní spavost lépe než ve středním věku. Nemusí totiž tolik spěchat, aby drželi tempo se zdravou populací. Problémem ale bývá nižší kardiovaskulární zdatnost.

„Ukázalo se, že kardiovaskulární zdatnost je nižší než u běžné populace a hlavně že je nižší u těch pacientů, kteří mají větší spavost. Nevíme v současné době, jestli je to dáno nedostatkem tréninku kvůli tomu, že pacient více spí a má méně času se pohybovat, nebo jestli to je nějaký vedlejší důsledek nemoci,“ přibližuje Šonka.

Větší četnost kardiovaskulárních onemocnění ale neurologové nezaznamenali. Výzkum se dále zaměřoval na to, jak narkolepsie ovlivňuje těhotenství, porod a následnou péči o dítě.

„Průběh těhotenství i porodu byl v zásadě srovnatelný s běžnou populací. Jenom zásadní sdělení, které také ale asi není překvapivé, že pacientky s narkolepsií měly podstatně větší starosti s péčí o malé dítě,“ dodává Šonka.

Až 40 procent populace trpí poruchami spánku. Narkolepsie začíná ve chvíli, kdy lidé nedokážou nutkavý pocit spánku překonat. Usínají v nevhodnou dobu, prakticky kdykoliv a kdekoliv – při práci, u jídla nebo za chůze.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme