Nejen palmový olej. Kvůli poptávce po avokádu se mýtí lesy v Mexiku

Píšou o něm „food bloggeři“, točí o něm youtubeři a spousta lidí si ho v poslední době oblíbila. Avokádo dobývá světovou kuchyni. O nákladech na pěstování hlavní ingredience pro guacamole se ale zamýšlí málokdo. Na příběh podobný produkci palmového oleje se zaměřil deník Guardian.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Avokádo

Avokádo | Foto: zdroj: Flickr, Creative Commons licence 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0), Cody and Maureen

Popularita avokáda jakožto symbolu zdravé stravy zvedá jeho cenu v USA. Vysokou poptávku se snaží pokrýt mexičtí zemědělci. Kvůli pěstování hruškovce přelahodného, který plodí avokádo, kácejí středoameričtí pěstitelé celé lesy.

Za své berou například borové lesy v oblasti Michoacán, což má rozsáhlý vliv na životní prostředí. Ohrožena jsou například zimoviště migrujícího motýla monarchy.

Intenzivní pěstování má ale dopad i na lidi. Avokádo je náročné na spotřebu vody, na vypěstování půl kilogramu avokáda je potřeba až 272 litrů vody.

Avokádová plantáž | Foto: CC BY-SA 4.0 Jotpe

Velká náročnost hruškovce na zavlažování způsobuje úbytek vody v oblasti. Vodní zdroje jsou navíc často znečištěny hnojivy a pesticidy, které zemědělci používají.

Obchod s avokádem se stal lukrativní i pro mexické drogové gangy, obzvlášť když cena plodů dál roste. Od zemědělců gangy vybírají výpalné, samotní pěstitelé tak ani při rostoucí poptávce moc příjmů nemají.

Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu hruškovce je kolem 120 avokád.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme