Nezáleží na slovech, ale na činech, říká Martina Navrátilová. Životní postoj tenistky obdivuje i Albrightová

Výtečná sportovkyně, aktivní bojovnice za práva žen a gay a lesbické komunity a jedna z nejznámějších českých tváří ve Spojených státech. Tenistka Martina Navrátilová je hlavní hrdinkou letošního ročníku Festivalu vzájemných inspirací, který ve Washingtonu pořádá česká ambasáda. Životní příběh slavné sportovkyně je příkladem i pro generace Američanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mnohonásobná grandslamová šampionka Martina Navrátilová přijela na Turnaj mistryň do Singapuru

Mnohonásobná grandslamová šampionka Martina Navrátilová přijela na Turnaj mistryň do Singapuru | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Humor, nadsázka, lehkost, ale i emoce - tenistka Martina Navrátilová si s nimi dokáže pohrávat během festivalové veřejné debaty ve Washingtonu stejně zručně jako s míčkem na kurtu.

Sportovkyně, která v roce 1975 uprchla z komunistického Československa do Spojených států za svobodou a vytouženou možností věnovat se vrcholovému tenisu, patří nejen k nejdekorovanějším hráčům všech dob. Její hlas má v americké společnosti respekt díky tomu, jak hlasitě a bez ohledu na možná rizika se hluboko ještě v 80. letech dokázala zastávat práv žen a sexuálních menšin.

Pozorná pozorovatelka společenského a politického dění Martina Navrátilová je přesvědčená, že to, na čem záleží, ale nejsou slova, nýbrž činy.

„Důležité je, odkud jste, ale nejdůležitější je, jak se chováte, co děláte a jak se chováte ke svému okolí. Prostě nejdůležitější je, jaký je člověk jako osoba. Můžete být nejhorší člověk na světě, ale protože jste Čech, neznamená, že jste ok. A naopak, když jste Rus a jste dobrý člověk, neznamená to, že jste blbec, protože jste Rus. Já jsem si vzala Rusku za manželku. Takže já mám opravdu zamotaný život,“ směje se.

Za jednu z nejvýraznějších Češek na americké půdě označuje Martinu Navrátilovou i bývalá ministryně zahraničí, sama s českými kořeny, Madeleine Albrightová.

„Myslím, že hraje moc důležitou roli, protože ukázala, že lidi se mohou vymanit z nějakého systému a věřit něčemu, co je pro ně důležité. A když ona udělala to, co udělala, byla jsem jako Češka na to moc hrdá. I jako ženská. Myslím, že Martina ukázala lidem, jak se chovat,“ je přesvědčená Madeleine Albrightová, která, jak říká, obdivuje Martinu Navrátilovou pro její odvahu a upřímnost.

„Lidé se na ni vždycky dívali jako na někoho, kdo udělal to, co musel. Velice si jí vážím, bylo to moc důležité, když se rozhodla přijet do Ameriky. Tady ji vždycky měli moc rádi, ale ona také ukázala, co ženy dovedou udělat. Nebyl to jen tenis, ale hlavně to, jak se chovala, jak ukázala, že každý člověk musí být tím, kým je. Ukázala, jak dělat ty věci pořádně,“ řekla Českému rozhlasu bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme