Nový test má přinést průlom v boji s ebolou. Nemoc pozná za 15 minut

Světová zdravotnická organizace (WHO) schválila první rychlý test na ebolu. Diagnózu sice prý dokáže určit s menší přesností, ale zato během pouhých 15 minut. WHO to považuje za možný průlom v boji s nemocí, která si v západní Africe vyžádala již více než 9300 obětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetření pacientky s ebolou (ilustrační foto)

Vyšetření pacientky s ebolou (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Test je nejen rychlý, ale prý také mnohem jednodušší na použití a nevyžaduje k provozu elektrickou energii.

"Může se dělat ve všech nemocnicích nebo v mobilních zařízeních. Je to první rychlý test, který má výsledky do 15 minut, takže je to určitě průlom," řekl mluvčí WHO Taril Jasarevic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový rychlotest má přinést průlom v boji s ebolou. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal epidemiologa Romana Chlíbka

Nový rychlotest by měl být i výrazně levnější. Jak ale upozorňuje sekretář České vakcinologické společnosti profesor Roman Chlíbek, jeho přesnost není stoprocentní.

„Úspěšnost testu je asi 92procentní. Takže máte na jednu stranu výsledek do 15 minut, není stoprocentní, ale míra spolehlivosti je relativně vysoká a další vyšetřování by šlo dál, až by se onemocnění potvrdilo klasickou metodou,“ připomněl epidemiolog.

Distribuce testu do postižených oblastí prý začne až zhruba za dva až tři týdny. Výrobce, americká společnost Corgenix Medical Corporation, totiž potřebuje dokončit cenové kalkulace a proběhnout prý musí také potřebné schvalovací úkony v rámci amerického Potravinového a lékového úřadu (FDA).

Na výsledky testů se čeká až 6 hodin

Dosavadní laboratorní testy stojí zhruba 100 dolarů (asi 2400 korun) a trvají až šest hodin. Testování může provádět jen školený personál, a proto zabere určitou dobu také přeprava do specializovaných laboratoří.

Těch je v současnosti na území Libérie, Sierry Leone a Guineje, tedy tří nejpostiženějších zemí, celkem 12.

Po lednovém poklesu WHO zaznamenala v únoru opět nárůst počtu nově nakažených, a to především v Guineji. Od prosince roku 2013 se nakazilo více než 23.000 lidí. Za hranicemi tří nejpostiženějších zemí podlehlo ebole jen 15 lidí. (zdroje: ČTK)

WHO v polovině listopadu loňského roku vyšla vědcům a farmaceutickým firmám vstříc a zjednodušila požadavky na vlastnosti vyvíjených rychlotestů.

„Větší pozornost se zpočátku zaměřovala na urychlení vývoje vakcíny nebo případně léku, takže to mohlo být i dříve. Nicméně u nemocí, které doteď byly vzácnější a nevyskytovaly se celosvětově, to většinou tak bývá, že dokud hrozba nestoupne, tak nejsou tendence to podporovat, ať už legislativně nebo finančně. U eboly k tomu došlo, a proto se to takto urychluje,“ doplnil Roman Chlíbek.

Po lednovém poklesu zaznamenala Světová zdravotnická organizace v únoru opět nárůst počtu nově nakažených, a to především v Guineji. Od prosince roku 2013 se nakazilo více než 23 000 lidí. Za hranicemi tří nejpostiženějších zemí podlehlo ebole jen 15 lidí.

Ebola - fáze onemocnění | Foto: Michal Jindra

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme