Oblasti kolem Perského zálivu by mohly být kvůli horku neobyvatelné

Oblasti kolem Perského zálivu by mohly být kvůli klimatickým změnám do konce století neobyvatelné. Naznačuje to studie v odborném časopise Nature Climate Change. Ve městech jako Dubaj, Abú Zabí, Dauhá nebo na jihu Íránu by podle studie mohly po roce 2070 panovat takové podmínky, ve kterých člověk biologicky nedokáže přežít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Během jízdy s Ahmedem byl dostatek času na to fotit panorama, kterým láká Dauhá turisty

Během jízdy s Ahmedem byl dostatek času na to fotit panorama, kterým láká Dauhá turisty | Foto: Michal Jurman

Tyto podmínky podle vědců Jeremyho Pala a Elfatiha Eltahira nastanou při hodnotách nad 35 stupňů takzvané vlhké teploty. Ta je kombinací teploty 46° Celsia a více než 50procentní vlhkosti.

K těmto podmínkám se letos v červenci přiblížil například jihoíránský Bandar Máhšahr.

Lidský organismus se při nich nedokáže sám chladit pocením a po šesti hodinách v takovém prostředí zkolabuje i zdravý člověk.

Vlny veder, které v posledních letech po světě zabily desetitisíce převážně starších a slabších lidí, by se koncem století kolem Perského zálivu mohly stát běžným počasím, ve kterém půjde přežít jen v klimatizovaném prostoru.

Pokud se podle studie nesníží emise skleníkových plynů, lidé z okolí Perského zálivu si budou muset hledat jiné místo k životu.

Ohroženost oblastí Perského zálivu je dána specifiky tamního počasí - v létě je tam jasno, takže slunce rychle ohřívá mořskou vodu, která je mělká a ohřeje se dříve než voda v oceánech. To je příčinou vysoké vlhkosti vzduchu.

Perský záliv | Foto: public domain NASA

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme