Pacientům s ALS by mohly pomoci kmenové buňky, které zpomalují odumírání neuronů

Nemocným Amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) by mohly pomoci kmenové buňky kostní dřeně. Podle českých vědců můžou průběh choroby zpomalit a život pacientů tím pádem prodloužit. Vyléčit nemoc ale bohužel zatím neumějí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prof., Eva Syková.jpg

prof., Eva Syková.jpg | Foto: Pavla Králová

Zvířatům s ALS kmenové buňky prodloužily život o 37 procent.

Podle Evy Sykové z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd mají totiž jakýsi podpůrný, záchranářský efekt.

„U zvířat se ukázalo, že kmenové buňky zachrání míšní motoneurony, které jsou poškozené. Tím tak rychle neodumírají. Mají kolem sebe takové sítě, které je vyživují a ty se u tohoto onemocnění rozpadají,“ uvedla vědkyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O naději pro pacienty s ALS mluvila reportérka Květa Moravcová

U zvířat čeští vědci prokázali, že kmenové buňky zabraňují tomuto rozpadání. Zda prodlouží život také lidem, ukáže až čas.

Kromě účinků buněk kostní dřeně vědci také řeší finanční náročnost léčby, kmenové buňky se totiž musejí pacientům podávat opakovaně každý třetí nebo šestý měsíc v roce.

Na ALS se snaží upozornit také takzvaná kbelíková výzva, která koluje po internetu. České a zahraniční osobnosti i neznámí lidé se polévají ledovou vodou.

Každý člověk prostřednictvím videa vyzve další tři odvážlivce a následně se polije kbelíkem vody s ledem. Tři nominovaní mají den na splnění úkolu, nebo musejí přispět americké Asociaci pro boj s amyotrofickou laterální sklerózou.

Amyotrofická laterální skleróza (ALS) je fatální onemocnění mozku, způsobující degeneraci a ztrátu mozkových a spinálních motoneuronů, tj. buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby. Kvůli tomu dochází k postupné svalové slabosti až atrofii. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzován, při zachování psychických a mentálních schopností.

K činu se už odhodlalo mnoho zahraničních i českých osobností. Ledovou vodou se polili například americký exprezident George W. Bush, šéf Microsoftu Bill Gates, sprinter Usain Bolt nebo herec Will Smith.

Z českých osobností se zapojili brankář Petr Čech, tenista Tomáš Berdych nebo zpěvačka Lucie Vondráčková. Výzvu už také splnil slovenský prezident Andrej Kiska.

Americká asociace pro boj s touto nemocí už díky tomu vybrala v přepočtu 880 milionů korun. V posledních dnech celková suma roste o sto a více milionů korun denně. Dříve se přitom asociaci dařilo vybrat jen zlomek těchto peněz.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme