Pacientům s cukrovkou pomáhá nová inzulínová pumpa. Sama pozná nebezpečí

Pacienti s diabetem prvního typu mají nově šanci na významné zkvalitnění života díky moderní inzulínové pumpě, kterou začalo jako první nabízet Centrum diabetologie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Zařízení umí samo rozpoznat blížící se hypoglykemii a včas zakročit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedním z prvních českých pacientů s novým typem pumpy je Martin Procházka

Jedním z prvních českých pacientů s novým typem pumpy je Martin Procházka | Foto: IKEM

Novou pumpu dnes představili veřejnosti odborníci i IKEM, kde ji už dostaly dvě desítky pacientů. Nyní ji začínají nabízet i další velká centra v Česku zabývající se léčbou cukrovky.

„Typ pumpy, který teď teprve přichází na trh a s kterým získáváme zkušenosti, dovede zastavit dodávku inzulinu, když se blíží hypoglykemie a pacient nereaguje. Dovede také zase obnovit dodávku inzulinu, když se glykemie zvedne na požadovanou bezpečnou úroveň,“ vysvětlila ve vysílání Radiožurnálu zástupkyně přednosty Centra diabetologie IKEM Alexandra Jirkovská.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak funguje nová inzulínová pumpa, popsala zástupkyně přednosty Centra diabetologie IKEM Alexandra Jirkovská

Přístroj se skládá z několika částí - samotné pumpy, glukometru a systému kontinuálního monitoringu glukózy. Nastavuje pro pacienta optimální dávkování, což dává pacientům jistotu, že jim nehrozí kolaps. To přispívá i k vylepšení jejich psychiky.

„Inzulinovými pumpami je u nás léčeno zhruba kolem šesti tisíc pacientů, jsou to převážně diabetici prvního typu. Systémem, který by se zastavoval při predikci hypoglykemie, by mělo být léčeno minimálně pět až deset procent těchto pacientů, to znamená ti, kteří jsou ohroženi častými a těžkými hypoglykemiemi,“ doplnila Alexandra Jirkovská.

Při cukrovce prvního typu nemoci tělo začne tvořit protilátky napadající slinivku, která je zodpovědná za tvorbu inzulínu, a tím ji zničí. Inzulín je proto nutné dodávat těmto nemocným hned po zjištění cukrovky. V tom je rozdíl od diabetu druhého typu, který souvisí se špatným životním stylem. U tohoto typu cukrovky většinou stačí dieta a léky, někdy ale je nutná i dávka inzulínu.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme