Práce v kanceláři, kouření i hormony. Roztroušená skleróza více postihuje ženy

Nejistá chůze, únava nebo poruchy vidění – to všechno může signalizovat vážnou nemoc – roztroušenou sklerózu. Objevit se může i u velmi malých dětí, podle informací registru pacientů s roztroušenou sklerózou bylo nejmladšímu diagnostikovanému českému pacientovi jen 3,5 roku. Dobrá a včasná léčba ale může nemoc zásadně ovlivnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na chodbě Pardubické krajské nemocnice

Na chodbě Pardubické krajské nemocnice | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„U mě to bylo rychlé, já jsem zkolaboval a za týden mi řekli, že jsem roztroušený sklerotik,“ vzpomíná dnes 48letý Aleš Zajíček.

„Medicína je tak dobrá, že to u mě dokázala najít během tří dnů. Ale jsou případy, kdy to trvá x let. Záleží na projevech nemoci, každý to máme jinak,“ dodává Zajíček.

Přiznává, že příznaky pozoroval už dříve, ale ignoroval je. Jeho stav je v současnosti díky účinné léčbě stabilizovaný natolik, že zvládá i náročnější cestovatelské expedice.

Roztroušená skleróza je onemocnění centrálního nervového systému, a její průběh je u každého pacienta trochu jiný. Postihuje typicky lidi mezi 20 až 40 lety, častěji ženy než muže.

„Během 50. až 70. let ženy začaly více kouřit, více pracují v kanceláři, mají méně vitaminu D. Nepochybně tam hrají roli i hormonální vlivy, posouvá se doba prvního dítě po 30. rok,“ vysvětluje docentka Dana Horáková ze specializovaného centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Když budete mít postiženou více míchu, tak ti lidé budou špatně chodit, budou mít zhoršenou citlivost a poškozeny některé autonomní funkce – třeba funkce týkající se svěračů nebo i sexuální funkce,“ popisuje neurolog Radomír Taláb.

„Může být postižena i kůra mozková. Často se setkáváme s projevy intelektuálních změn, které někdy začínají už v dětském věku,“ uvádí neurolog.

„Další oblastí, kterou to postihuje, je psychika. Kolem 50 procent i dospělých trpí depresemi organického původu. Není to deprese, která vzniká z úzkosti, ale je to organický proces, který postihuje mozek,“ vysvětluje Radomír Taláb.

V Česku trpí tímto onemocněním podle údajů registru pacientů s roztroušenou sklerózou kolem 17 tisíc lidí.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme