Pravoslavní slaví Vánoce. Zvláštní menu pro ně chystají i české restaurace
Šašlik, uzená ryba či hustá sladká kaše, to jsou některá jídla, která se objevují na štědrovečerním stole při pravoslavných Vánocích. Svátek dnes drží miliony lidí na celém světě. A speciální pravoslavné menu se kvůli tomu bude podávat i v některých českých restauracích.
Početná komunita pravoslavných věřících žije třeba v balkánských zemích, v Americe či v Austrálii, ale především jsou v Rusku. Na příjezd ruské klientely se chystají i v jednom pražském hotelu.
„Obsluha je specifická v tom, že oni chtějí všechno naráz, všechno najednou, všechno přinést na stůl. Pro nás jsou některé sledy těch chodů nepochopitelné, ale musíme se přizpůsobit a děláme to tak, aby byli oni spokojení,“ líčí specifika ruských klientů číšník, pan Kochman.
O to, jaké menu chystá pražský hotel pro pravoslavné Vánoce, se zajímal redaktor Ľubomír Smatana
Rusy prý obsluhoval už mnohokrát. Jako obvykle tak přinese na stůl například kaši se švestkami a rozinkami, uzeného lososa s kaviárem či třeba hovězí polévku se zelím.
Menu tu chystali pečlivě. Šéf hotelových restaurací Jakub Pažout má třeba v poznámkách, že podle tradice by mělo být na stole dvanáct postních jídel.
„To jsme nastudovali například z knihy z roku 1893. Náš pan šéfkuchař se inspiroval stážemi a jezdí do Ruska,“ vysvětluje.
Bezmasá ovšem jídla nebudou, to by dnes podle Jakuba Pažouta nešlo – nachystané jsou třeba pelmeně se skopovým masem. A chybět nebude ani alkohol.
Klienti se chovají někdy trochu pansky, číšník Kochman to vvšak bere tak, že „jsou sví“. „Musíme to jejich davaj brát přátelsky, u nás na to nejsme zvyklí, ale člověk si na to zvykne taky,“ říká.
I když letos kvůli slabému rublu zřejmě do Česka dorazí Rusů méně, podniky přesto doufají ve slušnou útratu.