Pravoslavní slaví Vánoce. Zvláštní menu pro ně chystají i české restaurace

Šašlik, uzená ryba či hustá sladká kaše, to jsou některá jídla, která se objevují na štědrovečerním stole při pravoslavných Vánocích. Svátek dnes drží miliony lidí na celém světě. A speciální pravoslavné menu se kvůli tomu bude podávat i v některých českých restauracích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vidlička

vidlička | Foto: Eva Odstrčilová

Početná komunita pravoslavných věřících žije třeba v balkánských zemích, v Americe či v Austrálii, ale především jsou v Rusku. Na příjezd ruské klientely se chystají i v jednom pražském hotelu.

„Obsluha je specifická v tom, že oni chtějí všechno naráz, všechno najednou, všechno přinést na stůl. Pro nás jsou některé sledy těch chodů nepochopitelné, ale musíme se přizpůsobit a děláme to tak, aby byli oni spokojení,“ líčí specifika ruských klientů číšník, pan Kochman.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jaké menu chystá pražský hotel pro pravoslavné Vánoce, se zajímal redaktor Ľubomír Smatana

Rusy prý obsluhoval už mnohokrát. Jako obvykle tak přinese na stůl například kaši se švestkami a rozinkami, uzeného lososa s kaviárem či třeba hovězí polévku se zelím.

Menu tu chystali pečlivě. Šéf hotelových restaurací Jakub Pažout má třeba v poznámkách, že podle tradice by mělo být na stole dvanáct postních jídel.

„To jsme nastudovali například z knihy z roku 1893. Náš pan šéfkuchař se inspiroval stážemi a jezdí do Ruska,“ vysvětluje.

Bezmasá ovšem jídla nebudou, to by dnes podle Jakuba Pažouta nešlo – nachystané jsou třeba pelmeně se skopovým masem. A chybět nebude ani alkohol.

Klienti se chovají někdy trochu pansky, číšník Kochman to vvšak bere tak, že „jsou sví“. „Musíme to jejich davaj brát přátelsky, u nás na to nejsme zvyklí, ale člověk si na to zvykne taky,“ říká.

I když letos kvůli slabému rublu zřejmě do Česka dorazí Rusů méně, podniky přesto doufají ve slušnou útratu.

Ľubomír Smatana, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme