Před 20 lety stanul první Čech na severním pólu

Najít severní pól není vůbec jednoduché. Kvůli tomu, že tento bod takzvaně driftuje, ho musíte hledat a když ho najdete, tak vám za chvíli lidově řečeno ujede. První Čech si to ověřil v praxi přesně před 20 lety. Byl jím fotograf a cestovatel Oldřich Bubák.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oldřich Bubák

Oldřich Bubák | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Úplně první byl na severním pólu podle hry Divadla Járy Cimrmana Čech Karel Němec a to 5. dubna 1909.

„Ten 5. duben je tam důležitý, protože 6. dubna skutečně dobyl severní pól Američan Peary,“ vysvětlil před lety v České televizi Ladislav Smoljak.

Přehrát

00:00 / 00:00

První Čech stanul na severním pólu před 20 lety. O fotografovi a cestovateli Oldřichu Bubákovi natáčel Martin Karlík

Jít na sever a pak hned na jih si 26. dubna 1996 vyzkoušela i česká expedice cestovatele Oldřicha Bubáka.

„Měli jsme docela dobré počasí, takže jsme měli čas i trošku na humor Tento prostor je tak prosycen Cimrmanem, že jsme si ho připomněli,“ vzpomíná Oldřich Bubák.

Kvůli driftu, tedy pohybu ledu, po kterém se jde, se severní pól z pohledu dobyvatelů jakoby pohybuje.

„Každý si musí sám najít svůj pól. Problém je, že nad póly létá hrozně málo satelitů. Měření je tak obtížné,“ říká polárník.

Bubákova expedice trvala měsíc. Dnes se na severní pól a zpátky dostanete za dva týdny s cestovní kanceláří. Za částku necelých 700 tisíc korun si tak můžete vyzkoušet jaké to je jít na sever a zase na jih.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme