Příčinou dětské obezity může být virus

Teorie, podle které svou vinu na vlně obezity nesou viry, dostala novou podporu. Obezita je totiž pravděpodobnější u dětí, které prodělaly infekci jedním kmenem adenoviru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovat proti nadváze se dá různými způsoby

Bojovat proti nadváze se dá různými způsoby | Foto: European Commission Audiovisual service

Virus AD36 patří mezi asi padesát známých kmenů adenovirů, které lidem způsobují respirační infekce a infekce zažívacího traktu. Je však zatím jediným adenovirem, který vědci podezírají z účasti na rozvoji obezity. Podezření ještě zesílilo poté, co vědci z Kalifornské univerzity v Los Angeles sledovali výskyt protilátek proti viru AD36 u skupiny 124 dětí a teenagerů ve věku mezi 8 a 18 let.

67 studovaných dětí lékaři označili za obézní. Protilátky, které svědčí o prodělané infekci adenovirem, vědci objevili u 19 dětí. A co je podstatné, 15 z nich spadalo do skupiny obézních. Naproti tomu ve skupině 57 dětí s normální váhou vědci objevili protilátky jen u 4 dětí. V průměru vážily děti, které prodělaly infekci virem AD36, o 23 kg více než děti, které se s virem nesetkaly. Taková nadbytečná váha by podle vědců byla důvodem k obavám v každém věku. U dětí je však problém zvláště citlivý a v budoucnosti může vyústit v rozvoj diabetu, srdečních chorob a onemocnění jater.

Virus AD36 v buněčných kulturách infikuje nezralé tukové buňky (pre-adipocyty) a urychluje jejich dozrávání a množení. Jestli je to však právě ten mechanismus, kterým virová infekce přispívá k rozvoji obezity, osvětlí podle vědců až další výzkum.


Zdroj: ScienceDaily, Pediatrics

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme