Přijde čas, kdy se moravská vína objeví ve vinotékách po celém světě. New York Times vychvalují Moravu

Nádherné barokní paláce obklopené malebnými kopečky a úhledně upravenými vinohrady, tak prestižní americký deník New York Times popisuje jižní Moravu a valtickou oblast. Ospalé pohraniční městečko s bohatou historií se po prolomení drátů železné opony proměnilo ve vyhledávanou destinaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinice. Ilustrační foto.

Vinice. Ilustrační foto. | Foto: Filip Jandourek

Deník nešetří chválou na víno, krajinu ani na obyvatele. Místní nadšenci a sběratelé se o kvalitu vín zasloužili, i když to po zestátnění za komunismu nebylo jednoduché.

„Komunisté vědomě i nevědomě nebyli velcí fanoušci vína,“ říká v reportáži vinař Petr Očenášek. Státem řízený vinařský průmysl dovolil vinařům používat pro osobní potřebu jen zlomek z hroznů a staleté poznatky o vínu na Moravě se málem vytratily. Vinaři uchovali své nejlepší ročníky v rozsáhlé síti historických sklepů, která se stále rozšiřuje a používá dodnes.

„Morava má jedny z nejpozoruhodnějších vinic, které jsem kdy viděl,“ říká Mike Mazey, australský vinař, který se přestěhoval na Moravu před dvanácti lety. Australan žije v Brně a dojíždí do Valtic, kde místním vinařům dává lekce angličtiny a dělá porotce při vinařských soutěžích.

A právě na soutěžích svět moravská vína objevuje. Úspěchy zaznamenala valtická vína v roce 2009 i 2010. „Od té doby, co jsem přijel, udělali čeští vinaři obrovské kroky kupředu. Jsou ochotni podstoupit velké oběti, aby získali vyšší kvalitu vín,“ dodal Mazey.

„Moravští vinaři si schovávají nejhorší víno pro Pražáky,“ žertuje Australan a přibližuje soupeření Moravy s hlavním městem. Svou reportáž ale končí list optimisticky – přijde čas, kdy se moravská vína objeví ve vinotékách po celém světě.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme