Problém s početím má v Česku každá pátá dvojice. Lékaři radí těhotenství neodkládat

Na dnešek připadá Národní den neplodnosti. Varuje páry před odkládáním těhotenství a upozorňuje na rostoucí počet umělých oplodnění, jejichž úspěšnost za posledních 20 let stoupla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD | Foto: Filip Jandourek

„Chtěl bych to vědět hlavně pro sebe. Čas letí. Kouřím, mám spoustu stresu. Radši přijdu a podle výsledku testu se zařídím. Je to lepší, než se půl roku nebo rok snažit a být z toho nešťastný,“ popisuje 32letý bankovní úředník Jan z Prahy, který s partnerkou plánuje v nejbližší době dítě.

Vyšetření spermiogramu trvá asi hodinu a stojí kolem tisícikoruny. U žen test plodnosti znamená stanovení hladiny hormonů a pak třetí den menstruačního cyklu vyšetření ultrazvukem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy s početím je třeba řešit hned, radí primář Jaroslav Hulvert v reportáži Veroniky Hlaváčové

Problém s průchodností vejcovodů nebo vynechání ovulace přitom může trápit ženy i v mladším věku.

Podle Hany Višňové, vedoucí lékařky jedné z klinik, která nabízí testy i umělé oplodnění, byl dřív důvod neplodnosti spíše na straně žen. Teď už se podíl vyrovnává.

„Dnes se uvádí, že u 40 procent párů je problém na straně muže a u asi 30 procent se kombinují problémy u muže i ženy,“ popisuje Višňová.

Páry, kterým se nedaří otěhotnět, většinou zamíří do jednoho ze 40 center reprodukční medicíny v republice.

Jaroslav Hulvert, primář jedné z nich, připomíná, že se šance na úspěch snižuje s věkem:

„Co se týče společenského prostředí, stále více párů odkládá mateřství až k hranici 36 let. My pak však máme mnohem méně času, abychom jim pomohli, protože jsme limitováni věkem ženy,“ vysvětluje Hulvert.

V Česku můžou umělé oplodnění podstoupit ženy do 50 let. Takzvaných dětí ze zkumavky se u nás narodilo už přes 100 tisíc.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme