Říkali jim muslimské plavky, ale nechtěla jsem do toho tahat islám, vypráví tvůrkyně burkin

Burkiny - plavky, které podle některých francouzských politiků můžou vyvolávat strach z terorismu. A tak se v nich už na čtyřech místech ve Francii na pláž nesmí. Plavky, které pokrývají celé tělo od hlavy až k patě, nevznikly na Blízkém východě, v Evropě, nebo v Africe, ale v Austrálii. Přišla s nimi Aheda Zanneti, Libanonka, která žije od dětství v Sydney a její klientelu zdaleka netvoří pouze ženy s muslimskou vírou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burkini

Burkini | Foto: flickr.com, Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic

V roce 2000 seděla Aheda Zanetti, toho času na mateřské dovolené, u školního dvorku a pozorovala děti, jak hrají nohejbal, a nemohla odpoutat oči od své neteře.

„Moje neteř byla jediná zahalená, v hidžábu. Byla celá zarudlá a zpocená, měla na sobě školní uniformu a k tomu jako jediná musela mít na sobě další vrstvu látky, a tak jsem začala přemýšlet, co bych si tak vzala na sebe já, kdybych šla také hrát."

Přehrát

00:00 / 00:00

Aheda Zanneti, tvůrkyně burkin, nemá klientky pouze mezi muslimkami, zjistila Pavlína Nnečásková

A tak po večerech začala navrhovat hijood - sportovní oblek, který zakryje ženě vlasy a vše, co má být dle jejího náboženství skryto ale je praktický a lehký.

Uniforma pro australské plavčice

Vyučená kadeřnice původem z Libanonu se setkala s úspěchem a přemýšlela, co dalšího by mohla v tomto duchu vytvořit. V té době australská pobřežní hlídka hledala nové plavčice - muslimky.

Snaha o kulturní integraci to sice byla, nikdo ale nevěděl, jaká bude uniforma nových záchranářek. Až na Ahedu Zanetti.

Plavkyně v burkinách koupající se v moři u Marseille | Foto: Reuters

„Říkali tomu muslimské plavky, ale já do toho všeho nechtěla tahat Islám. Je to pro ženy, která chtějí ochránit svou kůži, nechtějí působit vyzývavě nebo prostě mají jiné náboženské přesvědčení. Ať je to jakkoliv, každý má prostě právo být čím je a tak jsem vytvořila Burkiny," vzpomíná Aheda.

Značka Zanetti se dobře prodává, zájem je i v Evropě

Po burkinách - plavkách, které zakryjí celé tělo od hlavy až k patě - byla okamžitě poptávka. Potvrzuje to jedna ze zákaznic: „Zaprvé chrání mou kůži před sluncem, za druhé jsou velmi lehké, takže mně při plavání nic netáhne ke dnu. Je neuvěřitelné, že konečně někdo přišel s tímto nápadem."

Aheda Zanetti má zákaznice po celém světě a nejsou to pouze muslimky. Čtyřicet procent z těch, kdo burkiny kupují, se k islámu nehlásí, ale jsou to třeba ženy, které kvůli zdravotním potížím nemůžou své tělo vystavovat slunci. Nebo ty, které se prostě necítí na to, aby chodily na pláži v odhalených plavkách.

Od roku 2008 značka Aheda Zanetti prodala přes 700 tisíc kusů burkin, zhruba dvě pětiny z toho byly pro ženy z Evropy.

Žena v burkinách na pláži v Marseille | Foto: Reuters

Islámský oděv pro ženy: Hidžáb, Dupata, Abája, Čador, Nikáb, Burka a Burkiny | Foto: Michal Jindra

mkp, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme