Rok po transplantaci pěti orgánů v pražském IKEMu se pacientovi daří dobře

Je to rok, co lékaři v pražském IKEMu transplantovali při jedné operaci pět orgánů najednou. Zachránili tak život pacientovi, kterému cirhóza jater, zapříčiněná autoimunitním onemocněním, poškodila celý trávicí trakt. Bez zákroku by nepřežil. Jedenašedesátiletý Bartoloměj Pešta dnes říká, že se znovu narodil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bartoloměji Peštovi se rok po operaci, při které mu lékaři pražského IKEMu transplantovali pět orgánů najednou, cítí dobře

Bartoloměji Peštovi se rok po operaci, při které mu lékaři pražského IKEMu transplantovali pět orgánů najednou, cítí dobře | Foto: IKEM

„V sobotu jsme slavili. Na malém dortíku jsem měl jedničku, jako první rok. Byla to dobrá oslava,“ popisuje Bartoloměj Pešta.

Rok po operaci se cítí dobře, bere ale pořád mnoho léků a musí si hlídat stravu. Nesmí například žádné uzeniny.

Jídlo pomáhá panu Peštovi hlídat také Bohumila Heřmanová, koordinátorka programu transplantace tenkého střeva IKEM.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je to rok, co lékaři v pražském IKEMu transplantovali jednomu pacientovi pět orgánů najednou. O tom, jak se mu nyní daří, natáčela Eva Rajlichová

„Měla by to být takzvaná bezezbytková strava, což znamená, že může třeba pečivo, ale měl by se vyvarovat celozrnným pečivům,“ upřesňuje Heřmanová.

Operace, při které dostal pan Pešta pět nových orgánů - žaludek, slinivku, slezinu, játra a tenké střevo, trvala lékařům v pražském IKEMu 10 hodin.

„Je to složité z pohledu imunologie, protože střevo je velmi imunologicky aktivní orgán. Je to složité i ve smyslu pooperační péče, protože pacient potřebuje nejen léky, ale i speciální výživu. A všechno se mění mnohdy z hodiny na hodinu, určitě ze dne na den,“ vysvětluje přednosta kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk. S pacientovým stavem je spokojený:

„Je doma, chodí na procházky s pejskem. Věnuje se, byť rekreačně, fotbalovým žáčkům.“

Operace pana Pešty stála necelé čtyři miliony korun, od té doby lékaři transplantovali tenké střevo dalším dvěma pacientům. Jeden je na čekací listině.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme