Školy samby na karnevalu v Riu přivezly fotbalisty ze Santosu nebo příběh svatého Jiří

Sambodrom v Riu de Janeiru zněl až do rána podmanivou hudbou. O titul šampionky karnevalu se utkaly nejlepší školy samby. Snahou je nejen vyhrát, ale udržet se mezi sambovou špičkou. Pro přihlížející je to ale noc plná velkého veselí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé, kteří nosí podobné kostýmy v takovém vedru, musí být fyzicky zdatní

Lidé, kteří nosí podobné kostýmy v takovém vedru, musí být fyzicky zdatní | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Na seřadišti před sambodromem panuje tradičně obrovské napětí. Po rozeznění prvních taktů samby se lidé začínají vlnit, startují se alegorické vozy, začíná vládnout nepopsatelné vzrušení.

Umělecká škola samby Estácio se po letech vrací do nejvyšší soutěže. Vystoupení se už nemůže dočkat María José. Říká, že celý průvod bude nádherný, i hudba, která je součástí defilé. Určitě se prý v ‚extralize‘ její škola udrží.

Námětem vystoupení je svatý Jiří, kterého vyznávají Brazilci především v Riu. Dokonce je oblíbenější než patron města svatý Šebestián. „Je to bojovník, zkrátka svatý Rio de Janeira,“ říká při jednom z nácviků umělecký vedoucí školy samby Estácio Chico Spinoza.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na karnevalu v Riu de Janeiru soutěží školy samby. Jejich příběhy zaznamenal zpravodaj David Koubek

Na sambodromu se postupně objevují alegorické vozy s výjevy ze zemí, s jejichž historií má svatý Jiří něco společného. A nechybí příběh s drakem. Nějaký námět má každá škola samby.

Třeba jedna vzdala na sambodromu hold brazilskému městu Santos, kde začali s fotbalem Pelé a Neymar. Ti sice nepřišli, ale na alegorickém voze tancoval Neymar senior.

Karnevalová kráska vysoko na alegorickém voze | Foto: David Koubek

Carlos je celý zpocený, právě ukončil své vystoupení v obří masce draka. U východu ze sambodromu vypadá unaveně, ale vzápětí ze sebe ještě pár rychlých sambových kroků vymáčkne.

Po obrovských emocích, se slzami v očích a s krůpějemi potu na čele vystoupení školy samby Estácio končí. Její zástupci odcházejí a věří, že se sem v sobotu vrátí. To by totiž znamenalo, že se umístili v první polovině, což je velmi dobře.

Lidé na okolních tribunách děkují za podívanou. Mává jim třeba i Flaviane, kterou už bolí nohy i hlas. A věří, že se vystoupení bude líbit i porotě.

Muž, který vymyslel námět karnevalového průvodu. S takzvaným karnavaleskem se chtějí všichni fotit | Foto: David Koubek

I školy samby mají své fanoušky. Prožívají to možná víc než na fotbale | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme