Slavíme Mezinárodní den kávy, tradiční kávový obřad ale mají jen v Etiopii

Každý Čech vypije v průměru jeden šálek kávy denně. Někdo jen tak narychlo cestou do práce, někdo zase v klidu v příjemné kavárně. Ve spotřebě kávy nejsme ale žádní přeborníci. Třeba Finové vypijí třikrát více kávy než my. Stejně tak ve Francii nebo Itálii. Tradiční kávový obřad ale mají v jedné jediné zemi, v Etiopii. Právě tam se také tento oblíbený nápoj nejspíš zrodil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Každý dostane k diskuzi šálek kávy, která se právě dovařila

Každý dostane k diskuzi šálek kávy, která se právě dovařila | Foto: Robert Mikoláš

Místností se rozlévá vůně pražené kávy. Před malou chvílí nasypala hostitelka hrst šedobílých kávových zrnek na rozpálenou pánev nad ohništěm. Za občasného promíchání zrnka prskají a praží se.

"Nejprve se zrnka pokropí trochou vody. Až se káva upraží, roztluču ji v této nádobě, které říkáme mukeča," vysvětluje žena postup a za chvíli už v hmoždíři drtí čerstvě upražená kávová zrnka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Etiopský tradiční kávový obřad na vlastní kůži zažil Jaromír Marek

Jemný kávový prach se pak vaří v kovové konvici. Poté, co se hotový nápoj rozleje do malých kalíšků, do konvice se doplní voda a znovu uvede do varu. Každý takový kávový obřad sestává vždy ze tří nápojů. Od silného smrťáku až po opravdu slaboučký odvar.

Kávový obřad je v Etiopii běžnou součástí každého dne. Zkušené hostitelce nezabere příprava víc než deset minut. Kávový obřad lze zažít v luxusní restauraci i v nejmenší chýši.

"Japonci mají čajový obřad, my máme obřad kávový. Ten sjednocuje všechny Etiopany bez ohledu na etnický původ nebo náboženství. Nad kávou vyřešíme všechny problémy," soudí muži, kteří diskutují, jak jinak, nad šálkem kávy.

Pití kávy má v Etiopii opravdu dlouholetou tradici. Ostatně podle legendy uvařili vůbec první šálek kávy právě zde.

Černá káva je v Etiopii nejrozšířenějším nápojem a automaticky ji dostanete při každé návštěvě | Foto: Robert Mikoláš

Jaromír Marek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme