Španělští pacienti s voperovaným bionickým okem dělají pokroky. Rozpoznávají tvary i lidi

Operace španělských lékařů, při které dvěma nevidomým lidem voperovali bionické oko, byly úspěšné. Pacienti jsou v rekonvalescenci a začínají rozpoznávat siluety, tvary, pohyby a dokonce i lidi. Informují o tom španělská média.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hůlka nevidomého člověka, ilustrační foto

Hůlka nevidomého člověka, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Adrian van Leen

Bionické oko zavedli lékaři z barcelonské Barraquer kliniky pacientům Guadalupe Iglesiasové a Carlosu Martinézovi loni v prosinci. Martinéz je navíc teprve druhým člověkem na světě, který tento implantát dostal jako hluchoslepý.

Agentura EFE tedy potřebovala speciální tlumočnici. Podle ní Martínez musí ještě hodně cvičit, ale i tak je to skvělý pocit. „Jsem velmi rád, že jsem to podstoupil,“ naznačil. „Neměl jsem co ztratit. Pokud by to dopadlo špatně, zůstalo by to, jak to bylo,“ přiznal.

„Je to optimistický a energický pacient a to je důležité při jeho zotavení,“ uvedla doktorka Veronica Pilottiová z barcelonské nemocnice, která je zodpovědná za proces rehabilitace obou pacientů.

Guadeloupe Iglesiasová přiznala, že změna pro ni byla obrovská, po tolika letech slepoty prý “brutální“. Pacientka je ohledně svého uzdravení optimistická a věří, že bude od této chvíle mnohem více nezávislá.

Bionické oko slouží lidem s chorobou, při které se postupně rozpadá sítnice a tím se zhoršuje zrak až ke slepotě. Skládá se z telekamery na brýlích, která dává signál zařízení umístěnému na úrovni sítnice. To stimuluje nervy, které vysílají signál do mozku.

Vědci navíc doufají, že v budoucnu vyvinou bionické oko, které lidem umožní rozpoznávat i barvy.

ČRo, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme