Studentka z Pacova ve své práci rozebírá přezdívky. Nasbírala jich přes 500

Člověk s příjmením Hruška bude mít pravděpodobně přezdívku Jabko. Pokud se jmenujete Buček, možná vám kamarádi přehází písmenka a začnou vám říkat Kečub. Právě přezdívkám se ve své bakalářské práci věnovala jednadvacetiletá studentka Lucie z Pacova. Nasbírala jich přes pět set, a zajímalo ji i to, jak k nim lidé přišli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentka Lucie z Pacova, která v rámci studia zkoumá přezdívky svých spoluobčanů

Studentka Lucie z Pacova, která v rámci studia zkoumá přezdívky svých spoluobčanů | Foto: Kristina Lamperová

„Je trošku kontroverzní je sdělovat, uvědomuji si to. Může to být porušení jakési etiky. Na druhou stranu jsou to veřejně dostupné údaje,“ říká studentka vysoké školy Lucie z Pacova.

Jako téma své bakalářské práce si vybrala rozbor přezdívek a příjmení lidí z Pacova. Z pětitisícového města nasbírala přes 500 přezdívek a lidé stále posílají další.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednadvacetiletá studentka Lucie z Pacova zkoumá ve své bakalářské práci přezdívky. Natáčela s ní Kristina Lamperová

„Rýmováním vznikla třeba přezdívka Chcápek. Je to z příjmení Votápek. Z toho Vochápek, zkrácením vzniklo Chcápek. Přezdívky vznikají i zrcadlovým převrácením, takže z Buček vznikl Kečub. Nebo to může být přezdívka Jabko, jejíž nositel má příjmení Hruška,“ vysvětluje Lucie.

Podle ní má zajímavou přezdívku například Jiří Hodinka, který pracuje na pacovské radnici.

„Když mě rodiče přihlásili do skauta, ze začátku se mi tam moc nelíbilo. V té době frčela hrozná móda nosit digitální hodinky. Tak mi naši koupili digitálky a já byl první, kdo je ve třídě měl,“ vysvětluje Jiří, jak vznikla jeho přezdívka.

Od první třídy se mu říká Digi. Jiřímu se to ze začátku moc nelíbilo, na vysoké škole se inspiroval oblíbeným seriálem a začal si říkat Digimon. V Pacově se ale jeho kamarádi drží původní verze přezdívky.

„Standardně se představuji křestním jménem, příjmením. Pak ale většina lidí vydedukuje, že spíš slyším na tu přezdívku Digi,“ dodává Jiří.

„Můj výzkum v oblasti onomastiky, vědy, která se zabývá vlastními jmény, jejich výklady a motivací, byl poněkud inovátorský, protože jsem ke sběru dat využívala i sociální sítě, což se v tomhle odvětví moc nedělá. Práce má 84 stran a uvědomuju si, že to není úplně normální,“ uvádí Lucie.

Výzkumem má potvrzeno, že přezdívky má pouze osm procent žen. Dívky berou přezdívku většinou jako něco hanlivého a mužské pokolení ji využívá k tomu, aby si z děvčat utahovalo.

Sama Lucie přezdívku nemá a je za to ráda.

Bakalářská práce o přezdívkách obyvatel Pacova | Foto: Kristina Lamperová

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme