Světový den Parkinsonovy choroby připomenou v Česku vitríny a videoprojektory v metru

Svět si dnes připomíná Den Parkinsonovy nemoci. To je choroba, která patří k nejzávažnějším nevyléčitelným poruchám nervové soustavy. Lidé kvůli ní mají ztuhlé svaly, špatnou koordinaci pohybu nebo poruchy řeči. Jen v Česku jí trpí na dvacet tisíc lidí. Veřejnost přesto o onemocnění moc neví, v metru ji proto připomene projekce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mozek.(ilustrační foto)

Mozek.(ilustrační foto) | Foto: licence Public Domain (eng), Jens Maus

„Už by nám měla jet kampaň v metru na velikých videoprojektorech asi v sedmi stanicích. Posléze bude následovat měsíční kampaň ve vagonech v těch zasklených vitrínách. Další aktivitu, kterou děláme, jsou třeba výstupy na Soláň, což je spíš aktivita pro náš dobrý pocit – ano, dokázal jsem to, a třeba příští rok už to nedokážu,“ říká členka občanského sdružení Parkinson-Help Romana Skála-Rosenbaum.

Parkinsonova nemoc je neurodegenerativní onemocnění, které provází úbytek nervových buněk v tzv. černé substanci mozku. Ta je zodpovědná za produkci dopaminu, přenašeče vzruchů mezi nervovými buňkami. Nedostatek dopaminu pak způsobuje, že nemocný ztrácí kontrolu nad svým pohybem. Častěji se nemoc vyskytuje u pacientů nad 50 let věku a její rozvinutí je zřejmě dáno genetickými predispozicemi.

„Touto chorobou v Čechách trpí kolem 20 tisíc lidí. Bohužel není znám přesný počet, jelikož chybí registr těchto nemocných. Dá se říct, že ta nemoc nepostihuje pouze seniorský věk, ale i lidi v aktivním věku,“ dodává.

Podle Skála-Rosenbaumové je deset procent postižených touto nemocí mladší 40 let.

Parkinsonova choroba se nedá léčit nikde ve světě, jelikož se neznají její příčiny. Pojmenována je po britském lékaři Jamesi Parkinsonovi, který ji v 19. století jako první popsal.

James Parkinson | Foto: Český rozhlas

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme