U přípravku Bioparox převažují podle SÚKL rizika nad léčivými účinky

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) pacientům nedoporučuje používat volně prodejný přípravek Bioparox, který je určen k léčbě zánětu horních cest dýchacích nebo angíny. Podle Evropské agentury pro léčivé přípravky lék obsahuje antibiotikum fusafungin, které není natolik účinné, jak se doposud myslelo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi marodí častěji než dřív. Podle statistického úřadu jde zhruba o pětiprocentní nárůst oproti předchozímu roku.

Češi marodí častěji než dřív. Podle statistického úřadu jde zhruba o pětiprocentní nárůst oproti předchozímu roku. | Foto: Fotobanka Pixabay

U těchto léků proto převažují rizika nad léčivými účinky.

„Výbor pro posuzování rizik léčivých přípravků (PRAC) vydal doporučení ke zrušení registrace léčivých přípravků s obsahem fusafunginu v EU. V ČR se jedná o jediný přípravek – Bioparox. Doporučení výboru PRAC získá závaznou platnost pro všechny státy EU, až bude potvrzeno Evropskou komisí. Do té doby SÚKL doporučuje Bioparox již nepoužívat,“ píše se na stránkách ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

U přípravku Bioparox převažují podle SÚKL rizika nad léčivými účinky. Mluvil o tom i prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba

Podle SÚKL jsou ovšem rizika přípravku Bioparox malá. Pacienti, kteří se jím už začali léčit, tak nejsou zvýšeně ohroženi.

„Respektuji doporučení SÚKL a myslím si, že ho budou respektovat i lékárníci a nebudou tento přípravek aktivně nabízet jako dříve, ale občané, kteří se tímto přípravkem léčí, tak pokud nepozorují žádné nežádoucí účinky, nemusí mít strach z ničeho,“ domnívá se prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Přínos a rizika fusafunginu se přehodnocovaly od září 2015, a to na žádost italské lékové agentury (AIFA). Stoupl totiž počet hlášených případů závažných alergických reakcí spojených s užíváním přípravků obsahujících fusafungin.

„Je to účinná látka, která se používá zhruba skoro 50 let s tím, že v poslední době se objevil zvýšený výskyt alergických reakcí, takže proto to přehodnocování,“ potvrzuje Chudoba.

U dospělých i u dětí se objevovaly například křeče svalů průdušek vedoucí ke ztíženému dýchání. Italská léková agentura navíc vyjádřila obavy ohledně přínosu fusafunginu při léčbě infekcí a jeho role ve zvyšování antibiotické rezistence.

Fusafungin je antibakteriální léčivá látka s protizánětlivým účinkem používaná ve formě aerosolu pro nosní nebo orální podání ve spreji. Dosud se využíval k místní léčbě zánětů sliznice hltanu a dýchacích cest, jako je rýma, zánět vedlejších nosních dutin, angína, zánět hltanu, zánět hrtanu. U lehčích onemocnění se mohl užívat bez porady s lékařem.

„Všechny léčivé přípravky mohou působit nežádoucí účinky včetně závažných. Závažné hypersensitivní reakce po podání fusafunginu jsou hlášeny jen velmi vzácně. Proto by fusafungin sám o sobě mohl být hodnocen jako bezpečný, avšak ve vztahu k velmi malé účinnosti bez zjevného klinického významu se i malé riziko stává významnou nevýhodou,“ vysvětluje SÚKL.

Léčivé přípravky s obsahem fusafunginu jsou obchodovány ve zhruba polovině států Evropské unie pod různými obchodními názvy. V České republice je dostupný jeden léčivý přípravek s obsahem fusafunginu, a to právě Bioparox.

„Bioparox byl svým způsobem unikátní jako volně prodejný lék, že ta účinná látka, to antibiotikum, není obsaženo v žádném jiném přípravku. Takže z tohoto pohledu nahraditelný plně není. Nicméně samozřejmě protože většina příznaků jako rýma, kašel a podobně bývá spíše virového původu, tak k tomuto je v lékárnách dostatek jiných přípravků s jinými účinnými látkami, které jsou také volně prodejné,“ dodává Chudoba.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme