Úmrtnost novorozenců v Česku klesla. Průměrný věk prvorodiček je 28 let

Úmrtnost novorozenců v Česku klesla stejně jako úmrtnost žen v souvislosti s těhotenstvím. České ženy navíc rodí poprvé průměrně ve 28 letech. Ukazují to statistky, které dnes zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novorozenec spící na ruce

Novorozenec spící na ruce | Foto: Public Domain Pictures, Vera Kratochvil

Ředitel Ústavu zdravotních informací a statistiky Ladislav Dušek upozornil, že trend starších prvorodiček bude pokračovat.

„Musí se na to adaptovat celá společnost včetně zdravotnictví, protože starší prvorodičky mají větší pravděpodobnost komplikací při porodu. Proto má síť perinatologických center svůj význam a bude mít čím dál větší,“ dodává Dušek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Máme spoustu rodiček, které zdárně otěhotní i porodí a je jim 40 let a více, říká místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák

V roce 2013 bylo v Česku 22 specializovaných center pro rizikové porody, kde se narodila téměř polovina dětí.

Docent Vít Unzeitig z České gynekologicko-porodnické společnosti ale upozornil, že čísla zkreslují zdravé ženy, které chtějí v těchto centrech také rodit.

„Díky tomu, že jsou tak perfektně vybavena a mají skvělé výsledky, tak ženy tato pracoviště po celé republice cíleně vyhledávají. I ty, které jsou zdravé, chtějí porodit na pracovišti, které zajistí kvalitu jim i novorozenci. Je to otázka poptávky žen po kvalitě poskytované péče,“ upřesnil Unzeitig.

Nejstarší jsou prvorodičky v Praze, průměrný věk činí téměř 31 let. Naopak nejmladší jsou ženy s prvním dítětem v Karlovarském kraji a Ústeckém kraji, přibližně 27 let.

Obecná míra plodnosti a průměrný věk matek při narození 1. dítěte v krajích ČR v roce 2013 | Foto: ÚZIS

V Česku také v letech 2000 až 2013 klesla úmrtnost novorozenců z 2,1 na 1,2 promile. Snížila se i úmrtnost žen v souvislosti s těhotenstvím, porodem a šestinedělím. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD je to méně než deset případů na 10 tisíc narozených dětí.

V Česku ale od roku 2008 klesá také porodnost. Zatím co před sedmi lety se narodilo skoro 120 tisíc dětí, loni to bylo o zhruba 15 tisíc méně.

Počet porodů a počet živě narozených v ČR v letech 1990 - 2013 | Foto: ÚZIS

Anna Jadrná, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme