Unikátní ozařovač Cyberknife funguje v Ostravě už 5 let, jako jediný v Česku

Pět let mají ostravští lékaři k dispozici unikátní ozařovací nůž Cyberknife. Za tu dobu už se na něm léčilo přes dva a půl tisíce pacientů. Speciální přístroj s maximální přesností ozařuje malé nádory kdekoliv v těle jako jediný v republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozařovač Cyberknife

Ozařovač Cyberknife | Foto: Fakultní nemocnice Ostrava

„Je to metoda extrémně účinná, extrémně málo toxická a velmi levná,“ říká přednosta onkologické kliniky a ředitel ostravské fakultní nemocnice David Feltl.

„Poptávka je veliká, pracujeme čtrnáct patnáct hodin denně na dvě směny, snažíme se uspokojit celou republiku a neodmítat nikoho, kdo je vhodný na tuto léčbu,“ dodává lékař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pětileté fungování přístroje Cyberknife zhodnotila s ředitelem ostravské nemocnice Davidem Feltlem reportérka ČRo Iva Havlíčková

Za speciální ozařovač zaplatila nemocnice asi 200 milionů korun, kritiku, že nákup byl předražený, odmítá. „Proběhlo výběrové řízení podle tehdejší legislativy. Vyšetřila to i policie a případ odložila s tím, že se trestný čin nestal,“ vysvětluje David Feltl.

Policie se případem ale zabývá znova, tentokrát na podnět ministerstva financí, podle mluvčí resortu případ stále prověřuje krajská kriminální policie.

Cyberknife je v nejnižším patře ostravské onkologické kliniky a ročně se na něm léčí přes 600 pacientů.

„Měla jsem nálezy na míše, kde je celý pohybový aparát. Jsou to milimetry, takže prognóza byla velmi nebezpečná. Bylo pro mě těžké řešení přijmout,“ vzpomíná Nina Turčanová na návrh chirurgické operace, který jí nabídli v bratislavské nemocnici.

„Nemohla bych být plnohodnotný člověk. Tady v Ostravě mě léčbou Cyberknifem zachránili v plném smyslu slova. Můžu běhat, skákat, chodit i pracovat,“ těší mladou blondýnku.

Speciální přístroj totiž lze využít kromě revoluční léčby nádorů i k odstranění těžkých srdečních arytmií. „Neumíte si představit, co to je se pořád bát, že to zítra nevyjde. Člověk se pořád se všemi loučí. Teď se cítím velmi dobře. Když se rozšlapu, vyšlapu i schody,“ chlubí se další z pacientů Vladimír Prokš.

Iva Havlíčková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme