V Česku je nezvykle nízký tlak, některým lidem může působit potíže

V Česku je podle meteorologů nezvykle nízký tlak vzduchu. Kvůli tomu můžou mít zdravotní problémy například kardiaci, lidé s nemocemi dýchacího ústrojí, starší občané nebo psychicky labilní jedinci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Synoptická mapa ČHMÚ zachycuje tlakovou níži, která ovlivňuje počasí u nás. Její střed je nad Skandinávií

Synoptická mapa ČHMÚ zachycuje tlakovou níži, která ovlivňuje počasí u nás. Její střed je nad Skandinávií | Foto: Repro Český rozhlas

Tlak navíc klesá nadprůměrně rychle. Podle Jana Doležala z Českého hydrometeorologického úřadu se hodnoty blíží rekordu naměřenému před 26 lety.

„Tlak by měl klesnout přibližně k 970 hektopascalům. Nejnižší zatím naměřený tlak v České republice je z února 1989 a je to hodnota 967,2 hektopascalu. Tuto rekordní hodnotu zřejmě nepřekonáme, ale velmi se k ní přiblížíme,“ řekl Doležal Radiožurnálu.

Tlak by se měl od dnešního poledne do pátečního rána propadnout celkem o 25 hektopascalů, což meteorologové označují jako "silný pokles". A právě tyto výkyvy jsou pro lidi se zdravotními problémy nejhorší.

Pro většinu území republiky, s výjimkou západní poloviny Čech, biometeorologická předpověď na zítřek udává vysokou zátěž, tedy stupeň tři.

Náhlý pokles tlaku spojený s přechodem okluzní fronty může zvyšovat zátěž lidí s nemocemi dýchacího ústrojí, kardiaků, starších občanů a psychicky labilních jedinců.

Odborníci jim doporučují vyvarovat se zvýšené psychické zátěže a vykonávat pouze lehké, nezbytně nutné práce a bedlivě sledovat aktuální zdravotní stav.

Předpovědní mapa | Foto: ČHMÚ

ČTK, mta, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme