V Česku loni rekordně přibylo nakažených virem HIV, nejvíc za posledních 30 let

Roční nárůst počtu nakažených virem HIV byl loni v Česku nejvyšší za posledních 30 let. Nově zaznamenaných případů bylo 266, přitom ještě do roku 2006 se roční růst pohyboval v desítkách. Informuje o tom Státní zdravotní ústav. Od roku 1985, kdy se výskyt HIV začal v Česku sledovat, bylo celkem zaznamenáno 2620 lidí s HIV. Více než desetina z nich zemřela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Červená stužka je symbol celosvětového boje proti HIV

Červená stužka je symbol celosvětového boje proti HIV | Foto: Trygve Utstumo, Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic

Oproti roku 2014, kdy bylo nově diagnostikovaných případů HIV 232, zrychlil loni růst počtu nakažených o téměř 15 procent. Ještě před rokem 2012 nepřesahoval roční přírůstek dvě stovky a mezi lety 1985 a 2006 se pohyboval od tří do 91 případů.

Loni byl také rekordní počet nových případů nemoci AIDS, kterou virus HIV způsobuje, a to 31.

„V posledních 13 letech je v České republice zaznamenáván výrazný nárůst výskytu infekce HIV. Za nárůstem počtu případů stojí především přenos mezi muži majícími sex s muži, který v roce 2015 představoval 78,2 procenta nových případů HIV,“ sdělil zdravotní ústav.

Podíl heterosexuálně přenesených infekcí na nových případech činil 16,9 procenta a přenos mezi uživateli drog prostřednictvím injekcí činil 0,8 procenta.

Podle odborníků je růst počtu nakažených v posledních letech varovný. Zástupci neziskových organizací i lékaři poukazují na to, že strach z nemoci opadl, lidé se před ní přestávají chránit a spoléhají také na moderní léčbu.

Díky ní mohou nemocní žít výrazně déle. Lékaři ale zdůrazňují, že i když terapie má méně vedlejších účinků než dříve, přesto je stále velmi nepříjemná a chorobu nevyléčí.

Mezi nově diagnostikovanými za rok 2015 v Česku je 248 mužů a 18 žen. Průměrný věk mužů mezi nově zaznamenanými případy HIV byl 35 let a u žen 39 let, s věkovým rozpětím od 15 do 69 let u mužů a od 21 do 58 let u žen.

Podle bydliště nakažených připadla zhruba polovina případů na Prahu a dalších zhruba osm procent na Středočeský kraj. V Praze je tak zároveň i největší počet případů HIV na obyvatele.

V loňském roce zdravotníci zaznamenali devět úmrtí lidí v souvislosti s AIDS a sedm úmrtí lidí s HIV z jiné příčiny. Dohromady od roku 1985 zemřelo z celkem 2620 lidí s HIV 339, 236 ve stadiu AIDS a 103 z jiné příčiny.

HIV a AIDS | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme