V Indonésii možná žije nejstarší člověk na světě. Podle záznamů mu je 145 let

Nejstarším člověkem na světě má být 145letý Indonésan Mbah Gotho. Jeho vysoký věk potvrdily také oficiální dokumenty, podle kterých se narodil v prosinci roku 1870. Na smrt se prý začal připravovat už v roce 1992, ale i 24 let poté je stále naživu. O kuriózním případu informoval britský server The Telegraph.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stará žena

Stará žena | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Mbah Gotho, pravděpodobně nejstarší člověk na světě, přežil už všech svých deset sourozenců, čtyři manželky, a dokonce i jeho děti. Kolem sebe má už jen svá vnoučata, pravnoučata a prapravnoučata.

Ačkoliv je jeho věk pozoruhodný, Gotho lokálním novinám řekl, že jediné, co chce, je umřít. Poslední tři měsíce potřebuje pomoc s koupáním i jezením a dál rychle slábne.

Oficiální dokumentace Indonésana jeho vysoký věk potvrzuje. Podle úředních záznamů se narodil 31. prosince 1870.

Svůj čas prý tráví posloucháním rádia, protože jeho zrak už není dostatečně dobrý k sledování televize. Na otázku televizní stanice Liputan 6, jaký je recept na dlouhověkost, odpovídá, že jde jen o trpělivost.

Podle jednoho z jeho vnuků se Mbah Gotho připravuje na smrt už přes 20 let, a v roce 1992 si dokonce koupil náhrobní kámen. Jeho rodina mu navíc už připravila také místo na hrob nedaleko hrobu jeho dětí.

Pokud se podaří jeho vysoký věk ověřit, stane se tak nejstarším člověkem v historii. Rekord zatím drží Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela ve svých 122 letech, v době smrti byla tedy o 23 let mladší, než je nyní Indonésan Gotho.

Existuje mnoho lidí, kteří v minulosti tvrdili, že rekordní věk Francouzky Calmentovoé překonali. Jedním z nich je také James Olofintuyi z Nigérie, který tvrdí, že mu je 171 let, a Dhaqabo Ebba z Ethiopie, který říká, že mu je 163 let.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme