V nové expozici košer řeznictví v Třebíči je k vidění i vzácný košerovací nůž z Ameriky

Třebíč má ode dneška židovské muzeum řeznictví. Umístěné je v přístavku domu Seligmana Bauera. Návštěvníci v něm najdou exponáty spojené s košer přípravou masa a dozvědí se, jaké nástroje používali židovští řezníci či jaký byl postup při rituální porážce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expozice košer řeznictví v Třebíči

Expozice košer řeznictví v Třebíči | Foto: Michal Malý

Židovští řezníci, takzvaní šocheti, byli jediní, kdo prováděl rituální porážky. Měli speciální certifikát a každý rok skládali zkoušku z praktických i teoretických znalostí.

„Židé nesmějí dle učení Tóry konzumovat krev. Rituální porážka tedy musí probíhat tak, aby byla krev z těla zvířete rychle odvedena. Rituální porážku může provádět jen speciálně vyškolený řezník, takzvaný šochet,“ vysvětluje průvodkyně Renata Poulová.

„Předpokládáme, že tyto budovy se v minulosti využívaly jako hospodářské. Řeznická dílna tady asi nebyla, ale v Třebíči samozřejmě bývali rituální řezníci, protože tady byla i rituální porážka,“ pokračuje průvodkyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

V nové expozici košer řeznictví v Třebíči natáčel Michal Malý

V muzeu je asi 20 exponátů, například forma na šunku, narážeč na klobásky, mlýnky na maso, nebo brusný kámen na broušení nožů. Jako poslední dnes doplnil novou expozici vzácný košerovací nůž až z Ameriky.

„Košerovací nůž musí být perfektně ostrý, musí být bez jakýchkoliv vad. Vždy se kontroluje před porážkou i po porážce. Jde hlavně o to, že zvíře je usmrceno jedním rychlým tahem protnutí hrdla,“ říká Renata Poulová.

Muzeum košer řeznictví vedle Zadní synagogy je otevřené od 9 do 19 hodin.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme