V Singapuru se šíří virus zika. Úřady zatím neví, kde se nákaza vzala

Asijský městský stát Singapur se potýká s virem zika. Úřady potvrdily už 41 nakažených lidí. Ti necestovali do zahraničí a nakazili se s nejvyšší pravděpodobností přímo v ostrovním státě. Všechny nemocnice v zemi jsou v pohotovosti a v kontaktu s ministerstvem zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovník Národní agentury pro životní prostředí ve čtvrti, kde se objevila nákaza virem zika

Pracovník Národní agentury pro životní prostředí ve čtvrti, kde se objevila nákaza virem zika | Zdroj: Reuters

Nákaza se objevila ve čtvrti Aljunied. Většinu nakažených tvoří zahraniční dělníci. Třicet šest nemocných stavbařů pracuje na stavbě jednoho bytového a kancelářského komplexu. Ze zbývajících pěti jsou tři Singapurci.

Nikdo z nakažených v poslední době necestoval do žádného z regionů, kde se virus zika vyskytuje, a úřady proto oznámily, že je velmi pravděpodobné, že se lidé nakazili přímo v Singapuru.

Obavy z nákazy mají i někteří obyvatelé města. "Myslím, že je to hodně znepokojující. Objevilo se to náhle a zničehonic. Najednou máme 41 případů. Myslím, že je to děsivé a že je třeba zjistit, jak nebo proč se začal virus zika najednou šířit," říká šestadvacetiletá Nikita.

Podle singapurského ministerstva zdravotnictví je 34 infikovaných už vyléčeno, dalších sedm lidí, kteří by mohli nákazu potenciálně šířit, zůstává v nemocnicích.

Virus zika není pro dospělé lidi příliš nebezpečný a má mírný průběh. Obyčejně má podobné příznaky jako chřipka a lidé se z nemoci plně zotaví. Odborníci ale varují před spojitostí s takzvanou mikrocefalií, což je onemocnění, které narušuje vývoj lidského plodu a děti se pak rodí se zakrnělým mozkem a menší hlavou.

Nejvíce nakažených virem zika má zatím Brazílie. Úřady tam evidují už 1600 případů mikrocefalie, které můžou mít spojitost ze zikou. Nákaza se objevila i v dalších zemích Jižní Ameriky. Ziku tam šíří jeden druh komára, který se ale nevyskytuje všude na světě.

Podle Světové zdravotnické organizace se navíc zika přenáší také pohlavním stykem. Virus se objevil také v Severní Americe, Asii a několik případů bylo také v Evropě. Česká republika eviduje tři případy. Jedná se ale o lidi, kteří se vrátili z dovolené v Latinské Americe.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme