Vědci našli gen související s nemocí ALS. Peníze na výzkum získali díky kbelíkové výzvě

Mezinárodní tým vědců objevil gen, který je spojený s nemocí zvanou amyotrofická laterální skleróza, zkráceně ALS. Mohou tak nyní vyvinout vhodnou léčbu pomocí genové terapie. Informovala o tom americká asociace pro boj s touto chorobou. S financováním výzkumu pomohla takzvaná kbelíková výzva, která se na sociálních sítích šířila v roce 2014.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetem se šíří tzv. kbelíková výzva, ice bucket challange. Lidé se nechávají polévat ledovou vodou

Internetem se šíří tzv. kbelíková výzva, ice bucket challange. Lidé se nechávají polévat ledovou vodou | Zdroj: Reuters

Výzkum publikovaný v časopise Nature Genetics je dosud největší studií zabývající se nemocí ALS. Rizikové geny u rodin postižených touto nemocí hledalo více než 80 vědců v 11 zemích.

„Důkladná genetická analýza, která vedla k tomuto objevu, byla možná jen díky velkému množství dostupných vzorků ALS,“ uvedla Lucie Bruijnová z americké Asociace pro boj s amyotrofickou laterální sklerózou.

Peníze na výzkum získala asociace díky takzvané kbelíkové výzvě, která se stala v létě 2014 hitem sociálních sítí. Přestože byla mnohdy kritizována, vybralo se díky ní podle BBC 115 milionů dolarů, tedy více než 2,8 miliardy korun. Peníze se pak použily na celkem šest výzkumných projektů.

České a zahraniční osobnosti i neznámí lidé se v rámci kbelíkové výzvy polévali ledovou vodou a vyzývali další ke stejnému činu. Tři nominovaní poté měli jeden den na splnění tohoto úkolu. Pokud nenašli odvahu, měli přispět americké Asociaci pro boj s amyotrofickou laterální sklerózou.

Své ‚kbelíkové video‘ nahrálo na sociální síť Facebook přibližně 17 milionů lidí. Výzvy zhlédlo asi 440 milionů lidí po celém světě.

Ledovou vodou se polili například americký exprezident George W. Bush, zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, šéf Microsoftu Bill Gates, sprinter Usain Bolt, herec Will Smith, ale i slovenský prezident Andrej Kiska nebo brankář Petr Čech a tenista Tomáš Berdych.

Virální kampaň měla za cíl získat finanční prostředky a zvýšit povědomí o vzácné nemoci zvané amyotrofická laterální skleróza, zkráceně ALS, na kterou neexistuje lék.

Amyotrofická laterální skleróza (ALS) je onemocnění mozku, které způsobuje degeneraci a ztrátu buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby. Kvůli tomu dochází k postupné svalové slabosti až atrofii.

Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzován, při zachování psychických a mentálních schopností. Nemocí trpí například slavný britský astrofyzik a matematik Stephen Hawking. ALS měl také expremiér Stanislav Gross, který loni ve věku 45 let zemřel.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme