VIDEO: mistr Evropy v kulturistice ukazuje, jak správně cvičit mrtvý tah, dřep a benchpress

V záplavě moderních kruhových tréninků, posilovacích strojů nebo běhacích pásů se tak trochu ztrácí nejefektivnější metoda, jak v posilovně nabrat svalovou hmotu. Jedná se o silový trojboj, jehož součástí je mrtvý tah, dřep a benchpress.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistr Evropy v klasické kulturistice Boris Orava

Mistr Evropy v klasické kulturistice Boris Orava | Foto: David Prouza | Zdroj: Český rozhlas

„Těmito třemi cviky procvičíte všechny základní partie, což jsou ty, které potřebují trénink nejvíc. Díky obrovské anabolické hormonální odezvě rostou i menší svaly, což je naprosto zásadní,“ říká trenér Boris Orava.

Prvním a nejzákladnějším cvikem je mrtvý tah. Jednoduše řečeno prostě zvednete činku ze země. Je ovšem velmi důležité dobře zvládnout techniku. „Zásadní věc je držet záda a páteř v základní poloze, kdy vydrží největší zatížení,“ vysvětluje mistr Evropy v klasické kulturistice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kulturista Boris Orava popisuje cviky silového trojboje

Dalším cvikem je dřep, při kterém máte činku položenou na ramenou. Oproti mrtvému tahu je dřep složitější a má několik variant. Nejkomplexnější je tzv. low bar, kdy máte činku položenou téměř na lopatkách.

„Tím odcvičíte kompletně nohy,“ popisuje Orava. Třetím cvikem v pořadí je benchpress, při kterém zvedáte činku vleže na lavici. I zde platí, že musíte dodržovat správnou techniku, velmi důležitá je dráha činky, která je šikmá. „Vede z pozice nad rameny do dolní části prsních svalů,“ dodává Orava.

Dělat dokola tři cviky možná je nezábavné. Pokud chcete mít sílu a zároveň dobře vypadat, zaměřte se na komplexní cviky, které mají výborný vliv například na oblíbené břišní svalstvo. Silový trojboj je zkrátka absolutní základ, kterým zacílíte na všechny svalové skupiny.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme