Viróza, nebo bakteriální infekce? Napovědět může takzvaný CRP test

Kašel, bolest v krku a taky horečka. To všechno jsou nemoci, které se řada pacientů snaží léčit antibiotiky. V nejhorším případě ještě užívají léky, které jim zbyly v lékárničce po předchozí nemoci. Jenže třeba na chřipku a další virózy vůbec nezabírají. Lékaři by je totiž měly předepisovat jen na bakteriální infekce. V rozhodování, zda antibiotika nasadí nebo ne, jim může pomoct takzvaný CRP test.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vědci přišli na to, jak vyrobit silnější antibiotika.

Čeští vědci přišli na to, jak vyrobit silnější antibiotika. | Foto: Fotobanka Pixabay

„Zkušenost z mého dětství je taková, že jsem s jakýmkoli zakašláním okamžitě dostal antibiotika. Což mělo za následek to, že se mi oslabila imunita,“ stěžuje si úředník Michal, který teď nemoc raději přechází. Jako argument by mu v ordinaci přitom mohla stačit kapka krve, ze které by si nechal udělat takzvaný CRP test.

„CRP je takzvaný C-reaktivní protein, což je bílkovina, která se zvýšeně vylučuje ve chvíli, kdy se objeví v těle zánět. Pacient se píchne do prstu, krev se dá do zkumavky a během pěti minut je test hotový,“ vysvětluje praktický lékař Cyril Mucha.

Přehrát

00:00 / 00:00

O fungování takzvaných CRP testů natáčela Evelyna Kulíšková

„Zjednodušeně se dá říct, že když je to zánět bakteriální, tak CRP letí nahoru. Když je to zánět virový, tak CRP většinou tolik nevystoupá."

O test si může pacient svému lékaři říct, hradit by ho měla zdravotní pojišťovna. Pokud s ní ordinace nemá na tuto službu smlouvu, nemocného může stát i několik set korun. Za zhruba stejné peníze jsou pak v lékárnách k dostání i domácí CRP testy.

„Je to dobrá pomůcka například ve chvílích, kdy se u dítěte objeví horečka. Pokud jsou to první dny, rodina si sama udělá CRP. Pokud bude mít nízké hodnoty, tak se dá říct, že pro dítě uděláme nejvíc, když ho necháme ležet doma a dáváme mu dostatek tekutin s nějakými léky na horečku,“ říká Cyril Mucha.

Podle něj ale ve výsledku vždy záleží na úsudku lékaře, který musí vyhodnotit celkový stav svého pacienta. Někdy mohou být antibiotika správnou volbou, přestože test ukazuje hladinu CRP nízkou.

Experti zapojení do Národního antibiotického programu nicméně upozorňují, že spotřeba antibiotik v Česku roste. Obávají se, že právě kvůli častému a nesprávnému užívání brzy nebudou tyto léky zabírat.

Z každoroční dotazníkové kampaně v lékárnách pak vyplývá, že asi desetina ze zhruba 1500 oslovených pacientů neužívá antibiotika správně. Situace se ale podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby postupně zlepšuje.

„Když jsme se poprvé zapojili do této kampaně asi před pěti lety, tak ten odhad na základě zpětné vazby formou dotazníků byl asi čtvrtina až třetina lidí. Takže tam to číslo bylo podstatně vyšší,“ říká.

Jen loni lékárny a nemocnice v Česku nakoupily téměř 15 milionů balení antibiotik. To je o milion víc, než v roce 2012.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme