Vzdali se práce a plní si sen. Ladislav a Kateřina z Krásné Lípy projedou svět

Aby si splnili sen, dali v práci výpověď a vydali se společně na cestu kolem světa. Ladislav Bezděk a Kateřina Dvořáková z Krásné Lípy na Děčínsku nejsou cestovatelskými nováčky, ale projet pět kontinentů chce kus odvahy. Na cestu, která potrvá dva roky, se vydali právě dnes a jedna z mála zastávek ještě na území České republiky byla v České Lípě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Bezděk a Kateřina Dvořáková z Krásné Lípy na Děčínsku se vydali na dvouletou cestu kolem světa

Ladislav Bezděk a Kateřina Dvořáková z Krásné Lípy na Děčínsku se vydali na dvouletou cestu kolem světa | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Pro Ladislava Bezděka je cesta splněním dětského snu.

„Jako kluk jsem snil o tom, že budu také cestovat. Asi jsem neměl představu o tom, že to bude mít takový rozměr. Když jsem pak doopravdy začal cestovat, tak mě to chytlo a věděl jsem, že se tomu budu věnovat víc,“ říká Ladislav.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dva cestovatelé z Krásné Lípy na Děčínsku dali v práci výpověď a vydali se na cestu kolem světa. Jaké mají plány, zjišťoval Tomáš Mařas

„Nevím, jestli to byl dětský sen, ale od základní školy jsem ve škole nejvíce milovala zeměpis,“ doplňuje Kateřina Dvořáková.

Na dvouroční cestu kolem světa jim dovolenou nikdo nedal.

„Oba dva jsme dali výpověď ve svých zaměstnáních. Měli jsme práci, která nás bavila a měli jsme kolem sebe super kolektiv a kamarády. Bylo to dost radikální řešení, nicméně je vždycky potřeba něco obětovat. Tvrdím, že život je otázka priorit a my jsme si jako prioritu zvolili splnit si sen,“ vysvětluje cestovatel.

Ladislav: Musíme vidět Machu Picchu

Vedle Antarktidy, kam se autem nedostanou, projedou všech pět obydlených kontinentů.

„Budeme projíždět všechno, co nám dovolí auto. Nemáme ho vybavené na to, abychom projížděli přes písek nebo se někde brodili řekou,“ podotýká Ladislav Bezděk.

Na trase jsou místa, která vynechat nechtějí. Mezi ně podle něj patří Machu Picchu v Peru.

Machu Picchu (kečujsky Stará hora) s branou na inckou stezku za zády, uprostřed posvátné místo, v pozadí Wayna Picchu (kečujsky Mladá hora) | Foto: David Koubek

„Je to klenot, dnes už bohužel turisticky profláknutý, ale vidět se zkrátka musí. Těším se na hory. Budu se vracet do And, které pro mě byly málem osudné. Bude to vzpomínka a malé vyříkávání si to s jedním kopcem, ale nepolezu. Zdraví mi to ještě nedovoluje,“ směje se Ladislav.

Hodně se těší také na Asii, konkrétně Barmu, která je čerstvě otevřená.

„A samozřejmě Himálaje, kde bychom chtěli vyrazit na nejvyšší pas světa a uvidíme, jak to tam půjde. Jestli bude přát počasí, jestli nebudou překážkou úředníci. To se bude zjišťovat až cestou, protože tento úsek je v druhé polovině, takže tam jsme to nemohli naplánovat úplně přesně,“ uzavírá za oba cestovatele Ladislav Bezděk.

Cesta kolem světa trvající dva roky by měla čítat přibližně 130 tisíc kilometrů. Do toho se ale nepočítá cesta přes oceán lodí.

Simona Bartošová, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme