Začátek židovské chanuky připomněla bohoslužba v Jeruzalémské synagoze

Židům začíná chanuka. Během osmidenního svátku světel si připomínají zázrak spojený s druhým vysvěcením židovského chrámu v druhém století před naším letopočtem. V Praze zahájili chanuku bohoslužbou v Jeruzalémské synagoze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židé v Praze zahájili chanuku bohoslužbou v Jeruzalémské synagoze

Židé v Praze zahájili chanuku bohoslužbou v Jeruzalémské synagoze | Foto: Filip Jandourek

Požehnání ve čtyři hodiny odpoledne pronesl a první svíci na osmiramenném svícnu zapálil vrchní pražský rabín David Peter.

Chanuka je spojená s povstáním v Judsku ve druhém století před naším letopočtem.

Poté, co tam Židé osvobodili svůj chrám, zapálili na novém oltáři konvičku s trochou oleje, která ale vydržela hořet celých osm dní.

Hlavním symbolem chanuky je tak postupné zapalování osmi svíček nebo olejových lampiček na tradičním svícnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osmidenním Svátku světel mluví rabín Karel Sidon

„Svátek svou jednoduchostí a tím, že nemáme mnoho povinností jako při jiných svátcích, je velmi oblíben. Mnoho k tomu přikázáno není, ale přibyly zvyky. Jí se jídla připravená na oleji - například koblihy nebo bramboráky. Rodiny se scházejí, je to veliká oslava se zpěvy, tanci, divadlem a vyprávěním,“ říká rabín Karel Sidon.

Rozsvěcená světla ale nemají být podle rabína používány k osvětlení: „Jenom na ně máme hledět a vzpomínat na důvod, proč světla zapalujeme.“

Židé v Praze zahájili chanuku bohoslužbou v Jeruzalémské synagoze | Foto: Filip Jandourek

Chanuka se neodehrává jen uvnitř společenství, Židé ji slaví po celém světě i v ulicích.

„V Praze jsme jako komunita spíše zvyklí slavit ho za zavřenými dveřmi, což není tak úplně správné, ale k tomu nás vychovala zkušenost. Ale světla už se například zapalují na Palachově náměstí,“ dodává Sidon.

Právě tam bude ve čtvrtek rozsvícen chanukový svícen. Podobné akce se budou konat i v dalších městech. „V mnohých domácnostech se navíc ujal zvyk, že se chanukija umísťuje k oknu, podobně jako adventní svícny,“ podotýká tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Svátku světel neboli chanuce mluví Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí

Chanuka a Vánoce se slaví zhruba ve stejném období. Podle Krause se navzájem dost ovlivnily.

„Je to trend, který můžeme vystopovat i v předválečné západní Evropě. Dokonce v Německu měly židovské rodiny i stromeček a vžil se pro to název Weinuka, který kombinuje oba svátky,“ doplňuje Kraus.

Blanka Černá, Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme