Záhadologovi Erichu von Dänikenovi je 80. Mimozemšťany stále hledá

Erich von Däniken, pro kritiky šarlatán a snílek, pro příznivce inspirativní osobnost, která ukazuje lidstvu jeho skutečné kořeny. Známý švýcarský publicista, který se proslavil tvrzením, že planetu Zemi kdysi navštívili mimozemšťané, slaví dnes 80. narozeniny. I v tomto věku ale stále přednáší po celém světě a na většině svých tezí trvá. Média prý ale ignorují, že spoustu svých teorií píše s otazníkem na konci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erich von Däniken

Erich von Däniken | Foto: Agentura Aldea

Erich von Däniken začínal jako kuchař a hoteliér, záhy ale zjistil, že zaujmout sedící lidi v sále umí i něčím jiným než dobrým jídlem.

Jeho první kniha Vzpomínky na budoucnost sklidila takový úspěch, že se v novinách psalo o světové epidemii „dänikitidy“. Následovaly desítky dalších knih.

Teorie o dávné návštěvě mimozemšťanů našla spoustu nadšených posluchačů. Důkazy hledal Däniken například v bibli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Švýcarský záhadolog Erich von Däniken slaví 80. narozeniny. V plné síle a s miliony příznivců po celém světě. Připomněl ho Vojtěch Berger

„Dodnes jsem věřící člověk, ale nevím, kdo je ten náš milý bůh. V bibli je hned na začátku pasáž, ve které bůh sestoupí na horu Sinaj. Dříve než na ni sestoupí, nařídí Mojžíšovi, aby kolem hory postavil plot, aby se k ní ostatní Izraelité nemohli přiblížit,“ řekl Českému rozhlasu v rozhovoru před třemi lety.

„Tehdy, v mých 16 letech, jsem si říkal: Co to je za boha? To přeci nemůže být můj bůh, co je všudypřítomný. Nepotřebuje nejdřív nechat postavit ochranný plot. A tehdy vznikly pochyby,“ dodal.

Důkazy nejsou

Däniken zdůrazňuje i biblický příběh o zničení Sodomy a Gomory. To, co se v městech odehrálo, podle něj připomínalo spíš výbuch atomové bomby než nadpřirozenou událost.

Právě na této logice postavil slavný švýcarský záhadolog svoje teorie. Dávní předkové dnešních lidí prý potkali mimozemšťany, bylo to pro ně ale natolik nepředstavitelné setkání, že je omylem považovali za bohy.

„Nejlepší by pro mne bylo, kdybych našel nějaký mimozemský předmět. Existují určité staré texty, které poukazují, že tam či tam se něco objevilo. Je mnoho indicií, ale předmět se ještě nenašel. Tak stále hledám,“ uvádí Däniken.

ufo, U.F.O., mimozemšťan, mimozemšťani, mimozemšťané | Foto: CC0 Public domain

Desítky milionů prodaných knih a zaplněné přednáškové sály už 50 let dokazují, že Däniken je stále oblíbený. K 80. narozeninám poskytl několik rozhovorů, ve kterých sice neslevuje ze svých teorií, mluví ale smířlivěji.

Jediné, o co mu vždycky šlo, je prý donutit lidi k přemýšlení. Myšlenky v jeho knihách jsou hypotézami, které nikomu nevnucuje, dogmata z nich údajně udělali až novináři. Erich von Däniken prý pořád věří v návrat mimozemšťanů. Sám je ale zatím nikdy nepotkal.

Popularitu Ericha von Dänikena dokládá i speciální web k jeho osmdesátinám. Na švýcarské adrese evd.ch mu lidé už nechali stovky blahopřání. Mezi těmi v němčině a v angličtině je i několik vzkazů z České republiky.

Erich von Däniken | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme