Zakuste středověk: jídlo dvakrát denně, hodně hrachu a kobliha z masa

V létě se během navštěvy hradu dá kromě historie dozvědět i něco málo ze života lidí ve středověku. Zajímavá byla hlavně jejich kuchyně. Hodně masa, chleba a skoro padesát druhů kaší - i tak vypadal středověký jídelníček. Lidé jedli jen dvakrát denně. Hlady ale netrpěli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středověká kuchyně

Středověká kuchyně | Foto: Eva Rejlichová

Za jídlo totiž označovali vařený pokrm, který jedla celá rodina u stolu. Tedy oběd a večeři. I ve středověku se samozřejmě snídalo. Nejčastěji se na stole objevoval hrách.

„Tyhle recepty jsou z konce 15. a začátku 16. století. Češi byli hodně hrachový, takže tady máme nejvíc jídel z hrachu,“ říká Jana Kopáčová, která vaří podle starých receptů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pohled do středověké kuchyně Čechů

Chtěla původně dělat historický šerm, ale kvůli problémům se zády to nešlo. Tak alespoň šermířům a návštěvníkům tematických akcí připravuje dobové pokrmy.

Důležitou součástí středověkého jídelníčku byl také chleba, peklo se ho na dvacet druhů, v dobách nouze třeba i žaludový nebo hrachový, zadělával se ale i vínem nebo moštem, a na rozdíl od dneška kváskem.

Středověký boj je kontaktní sport, který si získal fanoušky po celém světě

Číst článek

„Museli ten kvásek v té díži nechat na těch stěnách až uschnul, a když šli dělat nový chleba, tak to oškrábali, zalili a znovu udělali, takže skoro takové perpetum mobile,“ přibližuje středověké pečení kuchař Jaroslav Řešátko.

Maso se podávalo třeba s medem a sladkými nebo slanými omáčkami. Před pečením se nakládalo do octa nebo vývaru z koření. Míchalo se také do kaší, ty byly hodně oblíbené, speciální recept měli staří Češi i na období půstu.

Co je dřevěný olej?

„Ta postní kaše je jenom z bílé veky a z rozinek,“ přibližuje kuchařka Kopáčová.

Těm, co se snaží vařit podle starých receptů, komplikuje někdy práci jiné názvosloví - třeba pod pojmem dřevěný olej se skrývá olej olivový.

„Když jsem začínala s vařením, tak jsem sháněla řecké víno po různých vinotékách, nakonec jsem zjistila, že jde o rozinky,“ dodává Jana Kopáčová.

Kdybyste si dali ve středověké krčmě třeba koblihu, tak by vás asi masová paštika pečená ve formě, trochu překvapila. Stejně tak knedlík, byly to drobné noky ze sekaného masa, obalené v mouce a smažené na plechu.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme