'Ženy jsou někdy statečnější než muži' tvrdí motto výstavy o ženách v armádě

Problematice žen v armádě se věnuje další z pravidelných výstav, které se konají před budovou Generálního štábu Armády České republiky na Vítězném náměstí. Tato se jmenuje Ženy na bojištích a v zázemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář

Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář | Foto: Filip Jandourek

Výstava se nevěnuje jen ženám, které sloužily nebo ještě stále slouží v armádě, ale také těm ženám, které se podílely na domácím odboji nebo které za války trpěly v koncentračních táborech.

Slavnostního zahájení se zúčastnila mimo jiných právě veteránka druhé světové války a jedna z nejmladších účastnic bojů u Dukly Věra Biněvská Holuběva.

Přehrát

00:00 / 00:00

'Ženy jsou někdy statečnější než muži' tvrdí motto výstavy o ženách v armádě. Tématem se zabývala Evelyna Kulíšková

„Hrozné vzpomínky. Dokud jsem neviděla raněné nebo zabité, tak se mně zdálo, že válka nic není. Slyšíš, jak ta mina letí - ona zpívá tak protivně, nepříjemně - a když jsem viděla, jak vypadají ti chudáci…To byla hrůza," vzpomíná na válku osmašedesátiletá veteránka.

Na svou padesátiletou službu v armádě vzpomínala také Věra Perlingerová. Ta se během své kariéry vypracovala až na velitelství letectva a dělala také poradkyni náměstka tehdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové.

„Tu nejvýraznější vzpomínku mám, že se mi v tom kolektivu mužů podařilo dobře vyjít,“ říká plukovnice ve výslužbě, podle které byl pojmenovaný jeden z radarů pro řízení letového provozu.

Ženy neslouží jen v tradičních rolích

Výstava autorů Jindřicha Plachého a Jindřicha Marka z Vojenského historického ústavu se však nevěnuje jen minulosti. Věnuje se také ženám v současné armádě.

Mimo jiných třeba i plukovnici Janu Růžičkovou. Ta svou kariéru začala u výsadkářů v Chrudimi. „V podstatě jsem tam byla jednou z prvních žen, které k té jednotce nastoupily."

Bývalá armádní mluvčí a nynější vedoucí Kanceláře náčelníka Generálního štábu se účastnila také několika zahraničních misí. Poprvé jela v roce 2000 do Bosny, kde sloužila půl roku.

Tento pobyt jí změnil život. „Člověka pohled na utrpení a bídu jiných lidí poznamená, změní. Obrátí se mu hodnotový žebříček." Na otázku, jestli jí nějaký okamžik zůstal v paměti, odpovídá: „Určitě nezapomenu na děti, které jsme tam potkali, a které byly postižené. Bosna byla hodně zaminovaná, takže děti při svých hrách vstupovaly do minových polí a přicházely o končetiny. A potom, když ty děti potkáte, tak to samozřejmě na vás zapůsobí."

K myšlence výstavy, že ženy jsou někdy odvážnější než muži, říká: „Já bych to řekla trošku jinak. Žena mnohdy - obzvláště v uniformě - musí vynaložit o něco větší úsilí než její mužští kolegové, aby dokázala, že něco umí."

Roli žen v armádě a v boji obecně zdůraznil během zahájení také náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Podle jeho slov slouží v armádě skoro 3 tisíce žen. Některé z nich i u bojových útvarů.

„V současné armádě ČR, v níž ženy tvoří 13 procent, nejsou začleněny pouze v tradičních ženských odbornostech u spojařů či zdravotníků a v administrativě. Běžně se účastní i náročných a nebezpečných zahraničních operací," řekl Bečvář.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme