ODS od minulých komunálních voleb ztratila třetinu kandidátů

Před čtyřmi lety kandidovalo za Občanskou demokratickou stranu v celém Česku 19,7 tisíce lidí. Téměř tři tisíce z nich přešly na cizí kandidátky, nejčastěji do Babišova ANO 2011.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Mužátko nevynechá ve Vlačicích u Čáslavi žádné volby

Petr Mužátko nevynechá ve Vlačicích u Čáslavi žádné volby | Foto: Michal Trnka

Obecní volby v roce 2010 skončily pro ODS úspěchem: napříč Českou republikou získala přes pět tisíc zastupitelských křesel. Porazila tradičního konkurenta, ČSSD, i čerstvě založenou TOP 09.

V mnoha obcích, kde před čtyřmi lety získala zastupitelská křesla, však letos ani nepostaví kandidátku. Oproti posledním komunálním volbám je ODS chudší o necelých sedm tisíc kandidátů. Téměř tři tisíce z nich letos najdete na kandidátkách jiných stran. Vyplývá to ze strojové analýzy kandidátek.

Vytvořili jsme počítačový skript, který prošel kandidátní listiny všech stran ve všech obcích a na základě údajů o jménu, věku a obci našel kandidáty, kteří se o místa v zastupitelstvech ucházeli již před čtyřmi lety.

Velká část bývalých kandidátů ODS letos kandiduje za nejrůznější místní hnutí nebo jako nezávislí kandidáti. Vůbec nejčastější destinací je hnutí ANO - z ODS sem zamířilo 160 lidí. Další na řadě jsou Starostové a nezávislí (119 lidí) a vyrovnaná trojice ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09 (65 až 66 kandidátů). Kam bývalí kandiáti ODS nejčastěji míří, ukazuje následující tabulka. Sami můžete srovnat stranu s jejími konkurenty.

Pro kompletní obrázek, odkud kam se mezi posledními komunálními volbami přestupovalo, si prohlédněte další vizualizaci. Vlevo vidíte šestici nejlidnatějších stran v minulých volbách, vpravo strany, do kterých politici nejčastěji zamířili; po najetí myší na politickou stranu se zobrazí počet příchozích nebo odchozích kandidátů, po najetí na některý proud se zobrazí informace o množství přesunů. Z grafu vystupuje ODS jako největší "dárce" kádrů a ANO 2011 jako jejich největší příjemce, kde příliš nezáleží na politické orientaci. Zároveň je třeba říct, že většina kandidátů z ODS neodešla do velkých stran, ale spíše k lokálním hnutím a na nezávislé kandidátky.

Mezi stranami, kam politici emigrovali nejčastěji, je i Otevřená radnice s 75 přeběhlíky z Věcí veřejných. Při podrobnějším pohledu se ale ukazuje, že kandidáti VV se v této straně rozprostřou celkem rovnoměrně po celé republice a často jde spíš o pěšáky. Oproti tomu na jiných kandidátkách obsadili bývalí členové VV klíčové pozice: jen v Praze jsou to Demokraté Jana Kasla (Praha 3), Domov (Praha 4 a 7), Sdružení nezávislých občanů (Praha 5 a 13), Patrioti Prahy 5 a Demokraté Jana Kasla, Restart 2014 (Praha 9), Jižní město - náš domov (Praha 11), Úsvit (Praha 14 a 15), Spolek nezávislých občanů Prahy 17, Hnutí SÚL a Patrioti (Praha 21) a Pro Prahu (Praha-Čakovice).

Na závěr se můžete podívat, jak se popsané trendy projevují u vás doma - v klikací mapě snadno najdete, kdo a kam mezi obecními volbami 2010 a 2014 odešel. Ve vyhledávacím okně si vyberte svou obec a v tabulce následně uvidíte kompletní kandidátky všech stran.

Letošní kandidáty jsme hledali strojově na čtyři roky starých volebních listinách na základě shody jména, příjmení, věku a obce. Zda jde, nebo nejde o změnu politické strany, jsme určovali podle čísla, jež stranám přiděluje ČSÚ, a která se mezi volbami nemění. Mezi "přeběhlíky" jsme nezařadili politiky, kteří kandidují v koalici, pokud obsahuje jejich původní stranu.
Zdroj: ČSÚ, volby.cz

Marcel Šulek, Jan Boček, Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme