Od TGM k Zemanovi: Poslechněte si vánoční a novoroční projevy všech prezidentů

Českému rozhlasu se podařilo shromáždit ojedinělou kolekci vánočních a novoročních projevů všech jedenácti československých a českých prezidentů (počítáme mezi ně i státního prezidenta Protektorátu Čechy a Morava Emila Háchu). V naší aplikaci najdete kompletní texty projevů a u většiny z nich také zvukový záznam. Můžete si přehrát buď celý projev od začátku do konce, nebo kliknutím na červeně podtržené části textu jen vybrané úryvky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všechny vánoční a novoroční projevy všech českých a československých prezidentů

Všechny vánoční a novoroční projevy všech českých a československých prezidentů

Projevy se hodně liší svojí délkou. Zatímco prezident Masaryk pronesl do rozhlasu v roce 1934 přímo na Štědrý večer opravdu jen krátkou, osobně laděnou zdravici, Edvard Beneš na něj navázal daleko delšími a zevrubnějšími projevy, v nichž rozebíral hospodářskou i zahraničněpolitickou situaci.

Za druhé světové války míval protektorátní prezident Emil Hácha krátké opatrné vstupy schvalované přímo říšským protektorem, zatímco Beneš na vlnách zahraničního vysílání podával obšírné válečné zpravodajství, přecházející místy do nepokryté propagandy.

První komunističtí prezidenti mluvili ještě obšírněji. Klement Gottwald přesunul hlavní prezidentský projev na Nový rok, o Vánocích promlouvala jeho manželka Marta. K výraznému zkrácení projevů přistoupil na začátku sedmdesátých let Ludvík Svoboda. Gustáv Husák se také držel zkrátka, projevy měl psané každý rok podle stejné osnovy.

Projevy pocházejí ze tří zdrojů - z Moravské zemské knihovny, od lingvisty Jaroslava Davida, který se jejich analýzou zabývá na Ostravské univerzitě a z archivu Kanceláře prezidenta republiky. Zvukové záznamy vypátralo rešeršní oddělení Českého rozhlasu v hlubinách zdejšího archivu.

Marcel Šulek, Petr Kočí, Jan Boček, Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme