Mapa: Kde inspektoři našli pančované či falšované víno?

Každý třetí sud stáčeného vína obsahuje něco jiného, než má. Tvrdí to shodně Svaz vinařů České republiky i ministr zemědělství Marián Jurečka. Jeho úřad proto připravuje novou verzi zákona o vinařství a vinohradnictví, která by měla falšování a pančování stáčeného vína od příštího roku ztížit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Buď zdráv ten kraj, jenž víno rodí!

Buď zdráv ten kraj, jenž víno rodí! | Foto: Jindřich Jeníček

Stát podle odhadu vinařů přichází kvůli podvodům s vínem ročně o dvě a půl miliardy korun na spotřební dani, DPH i dani z příjmů.

Alarmující údaj o 32 procentech nevyhovujících vzorků sudového pochází od Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Český rozhlas proto z webu Potraviny na pranýři, kde inspekce zveřejňuje výsledky kontrol, stáhl veškerá data o kontrolách sudového vína za poslední tři roky a podrobil je rychlé analýze.

Počet odhalených nevyhovujících vzorků se za poslední tři roky víc než zdvojnásobil.

Nejčastějšími prohřešky byly:
  • nevyhovující chuť a vůně
  • vymyšlená země původu
  • přídavek glycerolu, maltosy či ethanolu
  • ředění vodou

Problémy inspektoři objevili nejčastěji u vín pocházejících (dle tvrzení prodejce) ze Slovenska, z Česka, Maďarska a z Itálie.

Podle šéfa svazu vinařů Tibora Nyitraye se ovšem při chemickém rozboru nejednou ukázalo, že prodávané víno z Evropy vůbec nepochází, a že to vlastně ani není víno: "Když už si ho někdo koupí, tak má dostat stoprocentní víno a ne víno s přídavkem 50 až 85 procent vody, potažmo glycerolu, cizorodých látek, barviv... "

Z analýzy Českého rozhlasu dále vyplývá, že vinařstvím s největším počtem odhalených problémů u sudových vín je Vinop, a.s. z jihomoravských Polešovic. Loni inspektoři našli nejméně 26 nevyhovujících sudů, na nichž byla tato firma uvedena jako výrobce nebo dovozce. Na dalších místech jsou s velkým odstupem vinařky Zdeňka Hajdová z Hlohovce (8 nevyhovujících vzorků) a Leona Valíčková z Perné (5 nevyhovujících vzorků).

V následující mapě najdete všechny vzorky nekvalitního sudového vína, odhalené inspektory v loňském roce. Kliknutím na červené body zobrazíte podrobnosti o každém nálezu.

Zuzana Švejdová, Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme