Začíná fotbalová liga. Je šestnáct týmů v nejvyšší soutěži zbytečným luxusem?

Atraktivními duely mistrovské Plzně se Slavií a vicemistra Sparty v Jihlavě začne dnes nový ročník fotbalové Synot ligy. Když ji porovnáme s nejvyššími soutěžemi v jiných evropských zemích, působí trochu jako chudá příbuzná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vršovické derby Bohemians - Slavia

Vršovické derby Bohemians - Slavia | Foto: Filip Jandourek

„Možná by českému fotbalu prospělo, kdyby se počet týmů v nejvyšší lize zredukoval," zamýšlí se brankář Tomáš Vaclík. Před rokem přestoupil ze Sparty do Basileje. „Švýcarská liga má vysokou kvalitu i díky tomu, že má jen deset týmů, ve kterých jsou napěchovaní nejlepší hráči."

Snižovat počet účastníků nejvyšších soutěží, to je v zemích srovnatelných podmínkami pro fotbal s Českem trend tohoto léta. Bulhaři se postupným ukrajováním za poslední tři roky dostali od šestnáctičlenné nejvyšší soutěže až k letošní novince s deseti týmy, v Rumunsku právě odstartovala liga poprvé se čtrnácti mužstvy místo dosavadních osmnácti a v Maďarsku využili toho, že čtyři týmy nedostaly prvoligovou licenci, uspíšili tím plánovanou reformu a první ligu tam odteď bude hrát dvanáct celků.

U nás se pro letošní sezónu vůbec nenašel šestnáctý klub, který by byl financemi a zázemím dostatečně zajištěný a ochotný postoupit mezi profesionály do druhé ligy, která se tak bude hrát v patnácti – což naznačuje, že podobné zeštíhlování je nutné i v Česku.

„Náš systém soutěží nefunguje úplně dobře. Ten problém se opakuje už druhý nebo třetí rok," říká šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda. „Budu chtít, abychom se tou otázkou seriózně zabývali a přijali k ní nějaké stanovisko. Moje doporučení je jasné: Množství profesionálních klubů by se snížit mělo. Ale uvidíme, k čemu se přikloní majitelé klubů. Je to jejich soutěž, oni si o ní musí rozhodnout."

V tom vězí hlavní překážka pro zeštíhlování ligových soutěží: Svůj rybník by si museli vypustit sami kapři. A kromě výhod, jako je větší koncentrace kvality a menší rozmělňování peněz, by to s sebou neslo například i riziko, že by vzhledem k výsledkům červeno-bílých v posledních letech zmizely atraktivní derby pražských „S“.

Nebo třeba dnešní úvodní duel nového ročníku Plzeň-Slavia, který můžete od půl šesté poslouchat na internetovém streamu Český rozhlas Sport – stejně jako další zajímavé zápasy každého ligového kola, včetně těch, které už podle nové smlouvy nepůjde sledovat na volně šířeném televizním kanálu.

Za televizní práva získají ligové kluby celkem v příštích třech letech podle odhadu asi 360 milionů korun, ale podle Dušana Svobody je to stále žalostně málo: „Současný způsob financování profesionálního fotbalu u nás není dlouhodobě udržitelný. Do finančních problémů se dostávají i tradiční kluby z tradičních fotbalových měst, pokud nemají štěstí na ekonomicky silného vlastníka," vysvětluje šéf ligové asociace.

V tomhle ohledu se ale situace českých fotbalových klubů nejméně tři roky nezlepší. Ledaže by ke snížení počtu účastníků nejvyšších soutěží došlo nečekaně rychle a o příjem z televizních práv by se jich tak dělilo méně.

Jan Kaliba, Petr Kočí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme