Rok 2015 na české Wikipedii: Co její uživatele nejvíc zajímalo, kdy a proč?

Šéf ODS Petr Fiala i komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf. Hudební skupiny Ortel i Eagles of Death Metal. Legendární fotbalista Josef Masopust i finský hokejový superbrankář Pekka Rinne. Spisovatel Terry Pratchett i herec Pierre Brice. Ti všichni se v uplynulém roce ocitli aspoň na chvíli ve středu zájmu česky hovořících uživatelů Wikipedie. U někoho je důvod náhlé vlny zvídavosti nasnadě, u jiného se hledá jen velmi těžko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ohňostroj (ilustrační foto)

Ohňostroj (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Český rozhlas na sklonku roku analyzoval data o návštěvnosti Wikipedie, kolektivně spravované internetové encyklopedie, která se pro miliony lidí stala klíčovým zdrojem informací o čemkoli od populární kultury přes politiku, historii, zeměpis až po přírodní vědy. V následujícím přehledu najdete týden po týdnu chronologicky seřazená hesla, která zaznamenala největší jednorázový nárůst zájmu uživatelů.

Stepan Bandera
Ulicemi Kyjeva pochodovalo na Nový rok několik tisíc ukrajinských nacionalistů. Slavili 106 let od narození Stepana Bandery, kontroverzního vůdce ukrajinského národního hnutí a protisovětského odboje. Ruská propaganda toho pohotově využila.

GIGN
Zkratka GIGN označuje francouzskou elitní protiteroristickou jednotku. Mezi nejhledanější termíny ji ve druhém lednovém týdnu katapultoval útok teroristů na satirický magazín Charlie Hebdo.

Petr Fiala
Předseda ODS ostře vystoupil proti názoru prezidenta Miloše Zemana na integraci postižených dětí do běžných tříd.

Demografie
Zvýšený zájem o toto heslo mohl způsobit rozhovor s geologem Václavem Cílkem. Cílek se v něm zamýšlel nad možnými důsledky demografických změn v Evropě a na Blízkém východě.

Super Bowl
Finále nejvyšší soutěže amerického fotbalu přitahuje v Česku nejen sportovní fanoušky, ale také diváky nejdražších a nejbombastičtějších reklam.

Program NSDAP
Několik českých serverů publikovalo text Jakuba Rotha, ve kterém na začátku článku upozorňuje na podobnost programu řecké strany Syriza a nacistické NSDAP.

Jan Pohan
Zemřel český herec a dabér, který namluvil například právníka Matlocka či komisaře Navarra.

Alessandro Volta
Známý italský fyzik se v žebříčku návštěvnosti Wikipedie vyšvihl díky reklamě, kterou mu na své titulní stránce udělal vyhledávač Google.

Petter Northug
Příběh norského běžkaře zaujal Čechy během mistrovství světa v klasickém lyžování ve švédském Falunu. Loni v květnu boural opilý a od nehody, při které byl zraněn jeho spolucestující, ujel. Byl odsouzen k padesátidennímu vězení, přišel o řidičský průkaz a musel zaplatit pokutu 22 500 eur. Požádal nicméně soud o odložení trestu, aby se mohl zúčastnit právě mistrovství světa. Vybojoval čtyři medaile a stal se mezi muži rekordmanem v počtu zlatých medailí.

Gerhard Mercator
Rekordní zájem o tohoto vlámského kartografa a matematika způsobil vyhledávač Google, který na své titulní stránce připomněl jeho 503. narozeniny.

Terry Pratchett
Ve čtvrtek 12. března zemřel spisovatel Terry Pratchett. Jeho nejznámějším dílem je cyklus Úžasná Zeměplocha, čítající přes čtyři desítky knih.

Vlasta Korec
Populární moderátor slavil narozeniny.

Ambra
Ambra je pevná, voskovitá hmota, která vzniká v trávicím traktu vorvaňů. Používá se v parfumerii. Skok v návštěvnosti hesla na přelomu března a dubna pravděpodobně způsobila modelka Ambra Battilana, která 31. března obvinila svého bývalého přítele Harveyho Weinsteina ze znásilnění. Na české stránce popisující velrybí pomůcku pro trávení krakatic tak návštěvníci nejspíše skončili omylem.

Dadja Altenburg-Kohl
Lékařka, podnikatelka a sběratelka umění se stala první nositelkou nově ustavené Státní ceny Mecenáš české kultury.

Pony Express
Před 150 lety doručoval dopisy mezi západním a východním pobřežím Spojených států. Cestu dlouhou 3000 km zvládali pošťáci na koních během 10 dnů. Dnes trvá doručení dopisu na stejnou vzdálenost několik milisekund, což připomněl vyhledávač Google.

Terra nullius
Odborný termín označující "zemi nikoho" se do zpravodajství dostal díky Vítu Jedličkovi, který v médiích po celém světě slavil úspěch s tvrzením, že mezi Chorvatskem a Srbskem zakládá nový státeček Liberland. Plánu učinila přítrž chorvatská policie.

Caitlyn (Bruce) Jenner
Americká celebrita oznámila, že se cítí být ženou. Ještě jako muž, atlet Bruce Jenner, přitom v letech 1975 a 1976 vytvořila světový rekord v mužském desetiboji.

David Navara
Český šachový velmistr navštívil televizní talk show Všechnopárty Karla Šípa.

European Train Control System
Zabezpečení evropských železnic se dostalo na přetřes po nehodě vlaku společnosti Amtrak na cestě z Washingtonu D.C. do New Yorku. Při neštěstí nedaleko Filadelfie zemřelo osm lidí, 200 bylo zraněno.

Pekka Rinne
Finský brankář Pekka Rinne, označovaný jako nejlepší brankář planety, byl poslední překážkou mezi českým týmem a semifinále mistrovství světa. Při zápasu 14. května však svému renomé nedostál, Finsko - Česko 3:5.

Eurovision Song Contest 2015
Finále 60. ročníku evropské hudební soutěže Eurovize proběhlo 23. května 2015 ve Vídni. Vyhrál švédský zpěvák Måns Zelmerlöw, české duo Marta Jandová & Václav Noid Bárta s písní Hope Never Dies vypadlo v semifinále.

Hydrazin
Raketové palivo hydrazin hledali pravděpodobně čtenáři sci-fi knihy Marťan, případně pak diváci stejnojmenného filmu. Právě tato sloučenina vodíku a dusíku pomohla k záchraně fiktivního hrdiny, uvězněného na Marsu.

Pierre Brice
Představitel Vinnetoua odešel do věčných lovišť 6. června ve věku 86 let. Svého pokrevního bratra Old Shatterhanda (ztvárněného Lexem Barkerem) přežil o 42 let.

MERS
Koronavirové onemocnění MERS vzbudilo pozornost v souvislosti s mužem z Ostravska, který onemocněl po návratu z Jižní Koreje. Nákaza se však nepotvrdila.

Svoboda panoramatu
Tato výjimka z autorského práva se úzce dotýká samotné Wikipedie, umožňuje totiž pořizování fotografií objektů umístěných ve veřejném protoru. Zájem o tuto stránku vyvolal údajný plán Evropského parlamentu tuto výjimku zrušit, což se však nepotvrdilo.

Josef Masopust
Legendární fotbalista a trenér, držitel Zlatého míč pro nejlepšího evropského fotbalistu a vicemistr světa z roku 1962 zemřel ve věku 84 let.

Janis Varufakis
Řecký ekonom, ministr financí ve vládě Alexise Tsiprase, byl jedním z hlavních hybatelů referenda, ve kterém Řekové odmítli přistoupit na nové podmínky mezinárodních věřitelů. Právě po tomto referendu Varufakis rezignoval.

Theobald Czernin
Děpold Josef Maria Rudolf Friedrich hrabě Czernin z Chudenic, manžel Polyxeny Lobkowiczové a majitel zámku v Dymokurech, zemřel ve věku 79 let.

Jules Bianchi
Pilot Formule 1 zemřel po nehodě na Grand Prix Japonska. Ztratil kontrolu nad vozem kontrolu a narazil do jeřábu, který z dráhy odstraňoval vrak jiného vozu. Více než dvacet let přitom při závodech F1 ke smrtelné nehodě nedošlo, poslední zaplatil životem v roce 1994 Brazilec Ayrton Senna.

Ladislav Kantor
Zemřel český politik (bývalý volební manažer ODA), zpěvák, hudební dramaturg, hudební publicista, hudební režisér a scenárista, textař, pedagog a dlouholetý člen skupiny C&K Vocal. Bylo mu 69 let.

Ivan Moravec
Zemřel špičkový český hudební interpret, nazvývaný „básníkem klavíru“ či „pianistou pianistů“.

Perseidy
Do povědomí se tento kometární meteorický roj dostal díky skvělým podmínkám k jejich pozorování. Úkaz v lidové slovesnosti spojený s umučením svatého Vavřince bylo možné sledovat v první třetině srpna.

Aeronet.cz
Server zveřejňující ruskou propagandu se koncem srpna zviditelnil svými výpady proti Prague Pride.

Laibach
Slovinská hudební skupina koncertovala jako vůbec první západní kapela v Severní Koreji.

Villarreal CF
Italský fotbalový klub sehrál zápas Evropské ligy s FC Viktoria Plzeň. Napínavý zápas plný defenzivního fotbalu skončil 1:0 pro domácí Villarreal.

Skopolamin
Takzvanou drogu pravdy měl foukat do obličeje gang zlodějů v Paříži. Alespoň to tvrdil článek na serveru Novinky, který nejspíše stál za zvýšeným zájmem o toto heslo.

Nomofobie
Neboli strach ze ztráty mobilního telefonu. Také na toto heslo zřejmě přivedl většinu zájemců článek ze serveru na Novinky.cz.

Ztohoven
Členové umělecké skupiny vyvěsili na stožár nad Pražským hradem obří rudé trenýrky.

TV JOJ
Poslední zářijový týden začala nová řada populární reality show Česko Slovensko má talent. Pořad v Česku vysílala Prima a na Slovensku právě TV JOJ.

Sitatunga
Antilopu s neobvyklým jménem hledala řada lidí kvůli zprávě o mláďatech narozených v pražské zoo.

Lupus
Heslo může mít několik různých významů. Většinu čtenářů nejspíše zajímalo autoimunitní onemocnění tohoto jména. Podle bulváru jím trpí zpěvačka Selena Gomez.

Ivan Langer
U někdejšího "korunního prince" ODS provedla policie domovní prohlídku. Vyšetřuje podezření na korupci a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Martin Havelka
Při natáčení seriálu Pět mrtvých psů selhaly brzdy ve voze, který řídil právě tento herec. Při nehodě se zranili čtyři členové štábu, z toho dva těžce.

Miroslav Toman
Někdejší prominentní komunistický politik obdržel od prezidenta Miloše Zemana vyznamenání Za zásluhy.

Strana spravedlnosti a rozvoje
Turecká vládní strana zvítězila v parlamentních volbách. Prezident Recep Tayyip Erdogan tak upevnil svou moc, kterou dle kritiků zneužívá k nedemokratickým reformám.

Eagles of Death Metal
Americkou rockovou skupinu "proslavil" teroristický útok v Paříži. Nejvíc lidí přišlo o život na jejím koncertě v klubu Bataclan.

Mali
Týden po teroristickém útoku v Paříži zažilo podobné drama Bamako, hlavní město Mali. Organizace, napojená na islamistickou Al-Káidu, obsadila hotel Radisson Blu a v něm vzala 170 rukojmí. Na hotel vzápětí zaútočily malijské speciální jednotky a rukojmí osvobodily. Na místě zůstalo 27 mrtvých.

Tomáš Ortel
Obavy části české veřejnosti z uprchlíků se promítly i do výsledků ankety Zlatý slavík: Mezi skupinami skončila druhá právě tato kapela s neonacistickými kořeny a xenofobními texty.

Miloslav Ransdorf
Europoslance za KSČM a tři Slováky zadržela a vzápětí obvinila švýcarská policie, když chtěli vybrat 350 milionů eur. Ty měly v bance čekat na údajného dědice nacistického pohlavára/nedávno zesnulé Švýcarky/majitele brazilské čokoládovny Vladimíra Huňka. Každý ze zadržených má jinou verzi. Vladimír Huněk byl navíc již dříve odsouzený za podvod. „Samozřejmě že není úplně čistý,“ okomentoval to Ransdorf pro Právo. „Ale myslíte si, že Hilsner, kterého se zastával Masaryk, byl čistý? Že to byl úplně čistý člověk?“

Marcel Šulek, Petr Kočí, Jan Boček, Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme