Antibiotika, vakcíny nebo léky na srdce. Podívejte se, jak se mění spotřeba léčiv

Berou Češi více antibiotik než dříve? Jak se mění struktura povinných a dobrovolných vakcín? Kolik lidí bere léky na srdce a kolik stojí léčení rakoviny? Používáme nové druhy antikoncepce? Připravili jsme vizualizaci, kde se můžete podívat na spotřebu léčiv za posledních deset let. Od celkového pohledu se můžete prokliknout až k detailu - spotřebě léků obsahujících konkrétní aktivní látku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratoř

Laboratoř | Foto: Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP)

Modafen – prášek, který se proslavil jako surovina pro výrobu pervitinu. Ještě v roce 2008 se Modafenu a Nurofenu stopgrip – tedy léků s obsahem pseudoefedrinu – prodalo ke čtyřem milionům balení, pak se ale stát rozhodl zneužívání zamezit. Zavedl registr, který má hlídat, kdo nebezpečné léky nakupuje. Přestože hned o rok později Úřad pro ochranu osobních údajů registr zrušil, data ukazují, že se tento krok státu docela povedl. Během tří let se spotřeba pseudoefedrinových léčiv snížila na desetinu. Nabízí se otázka, zda těch devět desetin spotřeby, které se ztratily, skutečně měli na svědomí výrobci drog, nebo se dnes častěji nakupují léky bez pseudoefedrinu.

Když si proklikáte příběhy v záhlaví vizualizace, můžete si graf spotřeby léků s pseudoefedrinem prohlédnout sami (najdete je v podskupině léčiv na muskuloskeletální systém s názvem Ibuprofen, kombinace; pokud budete klikat na tlačítka s příběhy, navedou vás ke skupině automaticky). Vedle něj najdete dalších 12 mikropříběhů: spotřebu antibiotik, vakcín, a dalších skupin. Sami si pak můžete hledat vlastní příběhy. Kliknutím na skupinu léčiv se dostanete k podrobnějšímu členění uvnitř skupiny, tlačítkem ZPĚT se vrátíte o úroveň výš.

Zdroj: Státní ústav pro kontrolu léčiv

U některých skupin léků je zajímavější pozorovat spotřebu (v definovaných denních dávkách), u jiných cenu, k překliknutí slouží tlačítko v pravé části vizualizace. Cenou se myslí suma peněz, kterou inkasovali distributoři za dodávku léčiv do zdravotnických zařízení (bez DPH a obchodní přirážky). Zdrojovými daty jsou hlášení distributorů o dodaných lécích, která shromažďuje Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Data nejsou bezchybná – například zub v roce 2008 ukazuje nekonzistenci SÚKLu při určování denních dávek. Mezi lety 2009 a 2010 se zase měnila metodika určování ceny. V datech navíc nedokážeme odlišit další trendy: reexport léků ze zdravotnických zařízení do zahraničí, přímou prodej výrobců bez podílu distributora nebo nedostupnost léků. Přesto jsou to v současnosti nejlepší dostupná data ke spotřebě léčiv.

Češi nejvíc užívají léky na srdce, pravidelně je bere čtvrtina lidí

Číst článek

Za spolupráci děkujeme Jiřímu Vlčkovi a Janu Kostřibovi z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové, Janu Juřicovi z Farmakologického ústavu Masarykovy univerzity v Brně a Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.

Marcel Šulek, Jan Boček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme