Černé skládky by podle MŽP měli hlásit majitelé pozemků. Obcím se to nelíbí

Majitelé pozemků by měli mít nově povinnost hlásit černé skládky. V připravovaném zákoně o odpadech s tím počítá ministerstvo životního prostředí. Úřad chce dát obcím možnost, jak se dopátrat těch, kdo skládku vytvořili. Obce ale protestují a tvrdí, že místo samoúčelného opatření je lepší lidi vzdělávat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černá skládka poblíž pražské ulice Veleslavínova

Černá skládka poblíž pražské ulice Veleslavínova | Foto: Filip Jandourek

V Česku jen minulý rok vzniklo několik set černých skládek, které lidé nahlásili skrze mobilní aplikaci ZmapujTo.

Jednou z nich je i ta u zahrádkářské kolonie v České Třebové. Město odsud od října do dubna nevyváží odpad, a část majitelů chatek to proto řeší po svém. Všechno, co se nehodí, nechají ležet třeba u cesty.

„Každý má auto, nemusí jezdit daleko, a může odložit ledasco. I splachovací záchod. Ale oni to dají tam. Dají tam matrace a já si ani neumím teď vymyslet, co ještě,“ stěžuje si důchodkyně na některé sousedy.

Přehrát

00:00 / 00:00

MŽP chce bojovat proti černým skládkám. Majitelé pozemků by je měli hlásit a také prokázat, že udělali všechno pro to, aby nevznikly. Obce jsou proti. Více Mikuláš Klang

Městský úřad jí dává za pravdu. „Nacházíme to tam na hromadách v pytlích, které chataři na svůj odpad dostávají. Likvidujeme to na vlastní náklady, které si potom podělí ostatní občané,“ vysvětluje Lenka Špaisová z odboru životního prostředí v České Třebové, že víc dělat nemůžou.

Ze statistik datového týmu Českého rozhlasu přitom vyplývá, že Česká Třebová není žádnou výjimkou. Nejvíce černých skládek je ve velkých městech. V Praze jich lidé od začátku loňského roku nahlásili více než 900. A to jen přes zmíněnou aplikaci, ze které datový tým informace čerpal.

Některé obce už umožňují občanům, aby se obraceli rovnou na místní úřady. Připravovaný zákon o odpadech by jim pak měl dát více možností, jak zjistit viníka černé skládky.

Odpadky ve Vokovicích v blízkosti přírodního parku Šárka | Foto: Filip Jandourek

„Zkoušíme do toho zainteresovat majitele, aby se zajímal, co se mu na pozemku děje. Vlastník by měl povinnost takovou záležitost nahlásit a zároveň prokázat obci s rozšířenou působností, že ji nezpůsobil. Že to třeba nejsou odpady z jeho podnikatelské činnosti nebo vytvořil všechno pro to, aby tam skládka nevznikla,“ popisuje ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO, jak by měl fungovat nový systém.

Návrh zákona by se měl ještě na jaře dostat na jednání vlády. Přestože Brabec říká, že opatření jeho úřad projednal i s obcemi, místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal z novinky nadšený není.

„U spousty majitelů, respektive pozemků není možné stav ohlídat. Týká se to zejména lesních nebo zemědělských pozemků, které není ani možné oplotit. Tak jak má majitel předejít tomu, že tam nějaká černá skládka vznikne?“ diví se Drahovzal.

Zdroj dat: zmapujto.cz

Majitelům podle něj přibydou pouze hromady papírování. Mnohem lepší by prý bylo, kdyby se za odpad neplatilo podle váhy, jak uvažuje ministerstvo. Vedle toho by se měl stát více zaměřit na osvětu.

Ministr Brabec ale namítá, že žádná šikana ze strany úřadů nehrozí, posouzení vždy bude na obci. „Pokud nezabírá výchova k tomu, že černé skládky jsou barbarství, víme, že mnoho zemí Evropské unie včetně Rakouska, Maďarska, Slovenska a myslím, že i Německa, má systém, že jakmile vznikne soustředění odpadů, je to odpovědností vlastníka,“ říká.

Ministr dodává, že Státní fond životního prostředí bude krajům a obcím poskytovat na likvidaci černých skládek větší dotace.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme