Česko má víc policistů na obyvatele než Německo či Polsko, plánuje přijmout další

Terorismus, hackeři, drogy, přibývání dopravních nehod. Policejní prezidium tvrdí, že na podchycení nových rizik nemá dost peněz ani personálu. Plánuje proto v příštích čtyřech letech přijmout další čtyři tisíce policistek a policistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní letecká služba, nový vrtulník Bell 412, Tomáš Tuhý

Policejní letecká služba, nový vrtulník Bell 412, Tomáš Tuhý | Foto: Filip Jandourek

Celkový počet mužů a žen v uniformách by měl po náborech přesáhnout 44 tisíc. Posílení sboru má stát osm miliard a tři sta milionů korun rozložených mezi roky 2016 až 2020. Přibližně polovina částky by měla jít na mzdy, zbytek na výstroj, výcvik nebo například na nová auta.

Píše se to v koncepci Rozvoje Policie ČR v letech 2016 – 2020. Dokument, který dnes projednává vláda, zveřejnil web Česká justice. Pravost a úplnost dokumentu potvrzuje elektronický podpis policejního prezidia.

Teror a extremismus

Materiál upozorňuje například na „zvýšený nárůst terorismu a extremismu, doprovázený nepokoji, jež významným způsobem narušují vnitřní bezpečnost.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Koncepci rozvoje Policie České republiky v letech 2016 až 2020 představil v Ranním interview Radiožurnálu policejní prezident Tomáš Tuhý

Policejní statistiky takové trendy nepotvrzují. Útoky, které lze označit za teroristické, jsou na českém území zcela ojedinělé. Také v evropském kontextu obětí teroristických útoků dlouhodobě ubývá.

Extremismus ministerstvo vnitra definuje jako “podhoubí různých aktivit zaměřených proti ústavnímu zřízení a jím chráněným hodnotám”.

V trestním řízení se „extremistické trestné činy" nejčastěji poznají podle podezření na porušení některého z následujícíh paragrafů trestního zákona:

Jak je vidět z následujícího grafu, v poslední době se policisté zabývali nanejvýš desítkami takových případů ročně, dlouhodobě jich – s výjimkou násilí proti skupině obyvatel – spíše ubývá.

Doprava

Rozvojový dokument počítá také s rozšířením řad dopravních policistů. Mělo by jich přibýt 430, a díky nim by mohla vzniknout například nová dálniční oddělení na rychlostních silnicích, ze kterých se k prvnímu lednu formálně staly dálnice.

Jedním z argumentů policejního prezidia je i „nárůst intenzity silničního provozu, počtu dopravních nehod a jejich následků na životě a zdraví.“ Data ukazují, že zatímco intenzita provozu opravdu roste, závažných dopravních nehod, definovaných tak, že se při nich někdo vážně zranil, nebo zahynul, naopak pozvolna ubývá.

Pokud sledujeme všechny nehody, tedy i ty, při kterých se účastníci nezranili buď vůbec, nebo jen lehce, je v grafu skutečně vidět mírný nárůst.

Zdroj dat: databáze nehod vedená dopravní policií

Je policistů málo?

Nejvíc nových členů by měly podle návrhu policejního prezidia získat pořádková a kriminální policie. Celkem by jich mělo být 2410.

U pořádkové policie je podle zveřejněného dokumentu problém s nedostatkem lidí. Na začátku loňského roku mělo 28 procent z 521 obvodních oddělení méně než 15 policistů, což znamená, že tato oddělení nemohou zajistit nonstop provoz.

„Jeví se nezbytně nutné přijmout taková opatření, aby dojezdový čas od oznámení do příjezdu hlídky prvotního zásahu na místo události byl v průměru do deseti minut na celém území České republiky,” uvádí materiál.

Koncepce počítá také s tím, že na každém územním odboru policie vzniknou alespoň dvě prvosledové hlídky, které budou jako první vyjíždět k nebezpečným situacím. Tyto hlídky budou také speciálně vybaveny pro nebezpečné situace. K dispozici by měly mít balistické vesty, helmy a štíty nebo dlouhé zbraně.

Mezinárodní srovnání přitom ukazuje, že Česko už nyní patří v Evropě k zemím s poměrně vysokým počtem policistů. Na jednoho policistu v tuzemsku připadá asi 258 obyvatel. V Německu to bylo v roce 2012, ze kdy jsou dostupná poslední data, 329 obyvatel, v Polsku pak 395.

Počet obyvatel na jednoho policistu v zemích Evropské unie si můžete porovnat v interaktivní mapě. Tmavší barva znamená relativně početnější policejní sbor. Kliknutím na příslušnou zemi zobrazítě přesná čísla.

Zdroj: Eurostat

Z policejnách statistik také vyplývá, že nadpoloviční většina obvodních oddělení řeší v průměru méně než jeden trestný čin denně.

Případné úvahy o sloučení některých obvodních oddělení však v Ranním interview Radiožurnálu odmítl policejní prezident Tomáš Tuhý.

„Nemůžeme se dívat pouze na statistiku. Policie musí být dostupná každému občanovi v České republice bez ohledu, jestli je tam nižší či vyšší trestná činnost. Samozřejmě do míst, kde vnímáme vyšší počty a čísla trestné činnosti, tam dáváme posilové policisty, přeorganizováváme výkon služby."

 „Ale pokud bychom měli z některých teritorií - a to už tady v historii také bylo  - přesunovat policisty a nechat místa opuštěná, tak se nám to vrátí," poznamenal policejní prezident Tomáš Tuhý.

Přesná data od ledna do listopadu 2015 (statistiky za prosinec ještě nejsou k dispozici) si můžete prohlédnout v následující mapě.

Drogy a kyberkriminalita

Rozšířit by se měly také řady kriminalistů, a to o 1 083 lidí. Podle zprávy policejního prezidia ti stávající nestíhají vyšetřovat například kyberkriminalitu nebo trestné činy související s výrobou a prodejem drog.

Zatímco k počítačové kriminalitě nejsou veřejně k dispozici žádné statistiky, ty, které zachycují počet drogových trestných činů dávají autorům analýzy za pravdu:

Například mezi lety 2012 a 2013 přibylo přes tisíc vyšetřovaných drogových deliktů. Skutečná kriminalita v této oblasti může být ještě výrazně vyšší: Obchod s drogami se totiž snaží všichni jeho účastníci utajit – na rozdíl třeba od loupeže, kdy se poškozený na policii obvykle obrátí. Drogovou kriminalitu tedy policie musí sama aktivně vyhledávat, a úspory z minulých letech v tom kriminalistům nepomáhají.

Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme