Cigarety pozvolna zdražují, kuřáků ale neubývá

Ještě před deseti lety si mohli Češi koupit za střední mzdu přes čtyři sta krabiček cigaret, předloni to bylo o 143 méně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Krabička cigaret začátkem roku zdražila až o čtyři koruny, v letech 2017 a 2018 pak ceny vzrostou pokaždé ještě o korunu. Zvyšování spotřební daně si vynutila evropská regulace, která stanoví daň 90 eur na 1000 kusů cigaret.

Člověk, který vykouří krabičku denně, zaplatí ročně při čtyřkorunovém zdražení necelých patnáct set korun navíc. V poměru k nákladům na tento zlozvyk jde o malé částky.

Relativní dostupnost tabáku vyjádřená jako počet krabiček cigaret, které lze zakoupit z mediánového platu.

Zdroj dat: Spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží a služeb dle ročenek ČSÚ

Zdražování tabáku, které v následujících letech naplánovalo ministerstvo financí, tak má za cíl spíše přinést více peněz do státní pokladny, případně plnit podmínky, které po Česku požaduje Evropská unie.

To naznačuje i Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku. „Každé zdražení má vliv na počet kuřáků, ale zdražení o tři koruny v horizontu několika let je směšné,“ uvedla pro Český rozhlas.

Zvyšující se daně na straně jedné, a konkurence na druhé, zmenšuje výrobcům manévrovací prostor pro nastavení cen. Běžné značky i ty luxusní se tak ocitají ve stejné cenové kategorii. Plyne to z dat o vydaných kolcích, které Českému rozhlasu poskytla Celní správa.

Čísla Českého statistického úřadu ukazují, že od roku 2008 počet cigaret na osobu v tuzemsku klesá jen pozvolna, a to přibližně o padesát kusů ročně.

Výběrová studie Státního zdravotního ústavu rovněž naznačuje, že podíl kuřáků v populaci je stabilní, u mužů asi 40 procent, u žen 30. U věkové kategorie nad 55 let je pak tento poměr o deset procentních bodů nižší, pravděpodobně proto, že kuřáci mají menší šanci se takového věku dožít.

Na ceně krabičky cigaret za 80 korun se asi 61 korunami podílí daně, 14 korun dostanou společně výrobce a distributor, prodejce získá přibližně pětikorunu.

Marcel Šulek, Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme