Cizinců se nebojíme, ale s muslimem pracovat nechceme, řekli Češi v průzkumu

Většina Čechů si myslí, že u nás dochází k diskriminaci z důvodu náboženství jen naprosto výjimečně. Přitom s muslimským kolegou by měly problém více než dvě třetiny respondentů. Zjistil to průzkum Evropské komise Eurobarometer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisíce uprchlíků dorazily v sobotu ráno na hranici s Rakouskem a dále do obce Nickelsdorf.

Tisíce uprchlíků dorazily v sobotu ráno na hranici s Rakouskem a dále do obce Nickelsdorf. | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Na přelomu května a června se zeptali v osobních rozhovorech 28 tisíc obyvatel Evropské unie na několik desítek otázek, které měly zjistit, jak často a kde v Evropě dochází k diskriminaci, například z národnostních, náboženských, zdravotních, sexuálních, věkových nebo genderových důvodů.

V Česku se do průzkumu zapojilo přes tisíc respondentů vybraných tak, aby reprezentovali celou populaci, tedy lidé různě vzdělaní, různě staří, z různě velkých měst. Zpracování dat zabralo více než tři měsíce, proto se výsledky dozvídáme až teď.

Z průzkumu vyšlo, že Evropa je čím dál pestřejší, víc Evropanů než v minulých letech například uvedlo, že mají mezi svými kamarády lidi odlišného vyznání nebo jiného etnického původu. Přibývá také těch, kterým nepřijde nijak zvláštní, když se například člověk jiné národnosti nebo s jinou sexuální orientací stane prezidentem.

Jiné předsudky se ale drží: přibližně polovině Evropanů by vadilo, kdyby si jejich syn či dcera namluvili někoho z diskriminací ohrožené národnostní menšiny – tedy například Asijce, černocha nebo Roma – a toto číslo se od roku 2006 nijak nesnížilo.

Celkově je ale Evropa podle sociologů k menšinám – mezi některou z nich se mimochodem počítá každý osmý respondent – čím dál tolerantnější. Mezi členskými státy můžeme ale najít velké rozdíly, hlavně mezi starými a novými členy Evropské unie.

Češi: Nejsme xenofobní, ale...

Podle sociologů Češi z celoevropského průměru vybočují ve dvou věcech: Na jedné straně jsou přesvědčeni, že kvůli národnosti, náboženství ani sexuální orientaci u nás nikdo nijak zvlášť znevýhodněn není. Jediná oblast, kde existenci diskriminace připouštějí častěji, než je průměr Evropské unie, je tzv. agesimus, tedy diskriminaci lidí starších 55 let, nejčastěji v zaměstnání.

Na druhé straně, když pak došlo na konkrétní otázky, tedy například „ohodnoťte na škále 1 až 10, jak příjemné by vám bylo, kdyby váš kolega v práci byl muslim“, ukázalo se, že jsme v tomto ohledu nejméně tolerantní ze všech států Evropské unie, a to s velkým náskokem: pracovat s muslimem by nevadilo jen 27 procentům Čechů.

Přitom průměr celé unie je 71 procent lidí, kterým by kolega muslim na pracovišti nijak nevadil, a například ve Švédsku, kde na rozdíl od Česka žije početná muslimská menšina, s tím nemá problém 89 procent lidí.

Nejméně tolerantní z celé EU by byli Češi v práci – možná trochu překvapivě – také k buddhistům, ovšem i k Asijcům, černochům a Romům.

Velké – i když ne tak dramatické – rozdíly mezi Českou republikou a Evropskou unií jako celkem jsou vidět i v odpovědích na další otázky: Čechům by nejvíc ze všech Evropanů vadilo, kdyby se příslušník národnostní menšiny stal prezidentem. Nejméně lidí z celé EU by také v Česku zůstalo v klidu, kdyby jejich syn či dcera začali chodit s Asijcem či Romem. V obavách z takového partnera pro potomka předstihli české respondenty jen Bulhaři.

Nejčastěji u nás tedy hrozí diskriminace z etnických a náboženských důvodů – v ostatních kategoriích, jako je znevýhodnění žen, zdravotně postižených nebo lidí s menšinovou sexuální orientací, nejsou výsledky České republiky ve srovnání se zbytkem Evropy tak extrémní, byť i tam se obvykle umisťujeme ve spodní polovině tabulky.

Česko patří národnostně i nábožensky k nejméně pestrým zemím v Evropě. Spíš než jako xenofobii, tedy strach či odpor k odlišnosti, tedy můžeme výsledky číst jako silný a vzrůstající strach z neznámého.

V následující mapě můžete prozkoumat, ve kterých zemích je postoj veřejnosti k muslimům odmítavý, a zároveň srovnat, jakou část obyvatelstva tam muslimové (dle agentury Pew Research) tvoří.

Petr Kočí, Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme