Dárců krve pomalu ubývá, lékaři se snaží trend zvrátit

Nedostatek krve zatím nehrozí, nicméně pomalý úbytek dárců postupně zmenšuje rezervu, kterou český krevní systém má.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elen Černá

Elen Černá | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Podle primáře transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze Petra Turka, který Českému rozhlasu poskytl následující data, je podstatné sledovat dlouhodobé počty aktivních dárců zejména u nemocničních odběrových center. V nich se odebírá takzvaná „plná krev“ (tedy celá, ne jen některé složky) a vyrábějí se transfuzní přípravky pro nemocnice.

A právě v těchto nemocničních zařízeních v posledních pěti letech setrvale klesaly jak počty aktivních dárců, tak prvodárců. Všech registrovaných dárců ubylo 42 tisíc, jejich počet klesl z asi 300 na 258 tisíc. Prvně darujících bylo loni 27 tisíc, to je o tři tisíce méně než v roce 2010. Podrobně vývoj od roku 1998 ukazují následující grafy.

Postupně naopak stoupá roční počet odběrů, ke kterým se dárci dostaví. Loni absolvoval jeden dárce v průměru 1,96 odběru – za posledních pět let jde o nárůst o tři desetiny procentního bodu. Právě to ukazuje důležitost nových dárců: Kdo si jednou zkusí krev darovat, ten v tom často pokračuje po velkou část života.

Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme