Evropu jsme od revoluce ekonomicky nedohnali. Jen Portugalsko

Těsně po listopadu 1989 žila česká společnost jedním velkým tématem: jak rychle zvládneme dohnat Evropu ekonomicky. Jak transformace dopadla a kam se česká ekonomika za pětadvacet let posunula?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva s Václavem Klausem.

Portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva s Václavem Klausem. | Foto: Tomáš Adamec

Z Visegrádu jsme měli nejlepší počáteční pozici. HDP na hlavu se v českých zemích ve startovním roce 1990 pohyboval na 25 procentech průměru EU. Pro ilustraci, u nejchudšího Polska to bylo 10 procent. Následný vývoj si můžete prohlédnout v interaktivním grafu.

Je třeba dodat, že použitá metrika - HDP na obyvatele v USD - českou ekonomiku lehce diskriminuje. Pokud místo ní použijeme optiku HDP na obyvatele v paritě kupní síly, která lépe ukazuje, co si za své peníze můžete dovolit, jsme na tom lépe. V této metrice jsou Češi na 80 procentech evropského průměru. Je to víc, než má Portugalsko, jeden z původních členů EU. Portugalskou ekonomiku se z tohoto úhlu pohledu podařilo dohnat už před deseti lety.

Zásadně se změnila i struktura oborů, které se podílí na HDP největším dílem. Česká ekonomika se transformuje na ekonomiku služeb, ovšem pomalu - větší roli dnes sice hraje vzdělávání nebo informatika, ze zemědělství se stal zanedbatelný sektor, dominantní ale zůstává zpracovatelský průmysl. Těžko se tak můžeme srovnávat třeba s Estonskem, které dokázalo svou strukturu radikálně změnit ve prospěch oborů s vysokou přidanou hodnotou: finančnictví a komunikací.

Právě finančnictví a informatika jsou přitom obory, které víceméně ovládli zahraniční investoři. Jeden z cílů ekonomické transformace v devadesátých letech - prosadit v české ekonomice domácí kapitál - totiž příliš neuspěl. Zatímco v roce 1993 měli zahraniční investoři tříprocentní podíl na HDP, dnes je jejich vliv desetinásobný. České firmy se starají o 43 procent HDP. Podíl dříve všemocné státní správy klesl od sametové revoluce na pouhých 18 procent. Zbylých deset procent tvoří daně.

Podrobnější ekonomickou statistiku za posledních 25 let najdete na webu Českého statistického úřadu.

Jan Boček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme